IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски милиардер обмисля закупуването на Челси от Абрамович

Руският олигарх възнамерява да се оттегли напълно от Острова, но цената на клуба е висока

19:55 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хансйорг Вис. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/GEORGIOS KEFALAS</em></p>

Хансйорг Вис. Снимка:  EPA/GEORGIOS KEFALAS

Швейцарският милиардер Хансйорг Вис обмисля да купи английския футболен клуб Челси от руския предприемач Роман Абрамович. „В момента Абрамович се опитва да продаде всичките си вили в Англия. Сега той също иска бързо да се отърве от Челси", заяви Вис пред швейцарския вестник Blick.

“Във вторник получих предложение заедно с още трима души да купя Челси от Абрамович”, казва швейцарецът. По думите му той ще проучи въпроса в продължение на четири-пет дни. А освен това все още не знае и точната продажна цена.

„В момента Абрамович иска твърде много. Знаете, че той финансира Челси с 2 млрд. паунда", каза 86-годишният Вис. Но Челси няма пари, добавя той. „А това означава, че тези, които купят Челси, трябва да компенсират Абрамович“.

Вис обяви, че в никакъв случай няма да купи сам победителя в Шампионската лига през 2021 г. „Ако купя Челси, това ще стане с консорциум, съставен от шест-седем инвеститори“.

Собственикът на клуба - милиардерът Абрамович, вече обяви, че ще предаде управлението на клуба на попечителите на фондация "Челси". Той е смятан за довереник на руския президент Владимир Путин, който нареди военното нападение срещу Украйна през миналата седмица. Неотдавна близки до милиардера източници заявиха, че Абрамович иска да се опита да помогне за деескалацията на конфликта по настояване на Украйна. Твърди се дори, че първата преговорна среща до границата с Беларус се е състояла благодарение на неговите усилия

Вис е един от най-богатите хора в света. Понастоящем американското списание Forbes оценява нетното му състояние на 5,1 млрд. долара. Според индекса на милиардерите на Bloomberg обаче той разполага с 8,93 млрд. долара. 

От десетилетия той живее в САЩ. Там той създаде Synthes, швейцарска компания за медицински изделия, която продава за 19,7 млрд. долара на Johnson & Johnson през юни 2012 г. Той превърна компанията в най-големия производител на устройства за лечение на костни фрактури и травми в света и получи почти 100 млн. акции на J&J, както и над 3 млрд. долара в брой от продажбата. Той насърчава и финансира множество образователни институции и проекти за опазване на околната среда.

Челси, който Абрамович пое през 2003 г., се оценява на около 1,9 млрд. евро. Така се очаква това да бъде най-голямата сделка в историята на световния футбол. 

Що се отнася до Роман Абрамович, той е подложен на натиск от дни. Миналата събота в кратко изявление той съобщи, че е предал управлението на Челси на попечителите на благотворителната фондация "Челси". Това беше частично оттегляне, формално само оперативната дейност вече е извън неговите ръце. Той обаче остава собственик на клуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още