IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелската верига RIU спря да приема резервации от руснаци

Обектите на веригата в Мексико, Доминиканската република и Шри Ланка са в първата десетка на най-популярните хотели сред руснаците

14:43 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/Alonso Cupul</em></p>

Снимка: EPA/Alonso Cupul

Веригата RIU Hotels & Resorts е прекратила приемането на резервации за руски туристи от 13 април и е уведомила за това туроператорите, които си сътрудничат с веригата, предава „Интерфакс“, като се позовава на Ирина Тюрина, прессекретар на Руския съюз на туристическата индустрия (RUTI).

В писмата, които са получили туроператорите, не е посочена причината за отказа.

Тюрина припомни, че веригата RIU е създадена в Испания и има 100 хотела в 20 държави (сред които и в България, б.ред.).

„Хотелите на RIU в Мексико, Доминиканската република и Шри Ланка са в първата десетка на най-популярните хотели (при руснаците, б. ред.), а на Малдивите - в първата тридесетица. По информация на туроператорите от 13 април руските туристи няма да могат да резервират стаи в хотелите на RIU, докато резервациите, направени преди тази дата, ще бъдат запазени", каза тя.

„Туроператорите написаха колективно писмо до администрацията на RIU, в което напомнят, че отношенията между марката и руския пазар са установени от десетилетия, през които стотици хиляди туристи от Русия са прекарали почивките си в хотелите на RIU, и призовават администрацията да вземе разумно решение. Те също така отбелязват, че туризмът и хотелиерството имат за цел да укрепват международните връзки и сътрудничество, да се разграничават от политиката и да изключват всякакви расови предразсъдъци", добавя Тюрина.

Позовавайки се на отзиви от туроператори, тя добави, че в някои страни хотелите на RIU ще продължат да приемат руснаци въпреки решението на ръководството на компанията. „А тези хотели, които спират резервациите, винаги могат да бъдат заменени. Туристическите компании обаче се опасяват, че и други големи хотелски вериги могат да последват примера на RIU", казва тя.

RIU е основана в испанския остров Майорка през 1956 г. През 2020 г. хотелите на компанията в 20 държави са посрещнали 2,3 милиона гости. 49% от веригата са собственост на европейския туристически холдинг TUI Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още