IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво още не знаем за круиза

Когато решите да заминете на почивка с кораб, добре е да изберете не само дестинацията и времето, но и класа круиз

15:12 | 06.04.10 г.
Корабът Oasis of the Sea
Корабът Oasis of the Sea
В последно време круизите станаха особен популярни и достъпни, а все повече хора започнаха да планират пътешествие с кораб до различни екзотични дестинации. Предимството на плаването по вода е, че може да посетите много пристанищни градове, а пътят между тях няма да измине в чакални по летищата или нощни преходи с автобуси. Вместо това може да усетите истинската сила на водната стихия, да пиете кафето си на палубата при изгрев слънце и да се радвате на морските обитатели отблизо.

При планирането на круиз обаче има някои особености, които го отличават от обикновената ваканция със самолет или организирано пътуване до далечна дестинация. Освен че е хубаво да сте наясно кога и къде искате да плавате, е добре да имате предвид, че както при класовете хотели, така и тук, има нива на лукс при корабите и каютите. Ето няколко съвета от Българското круиз общество за това как да се ориентирате сред имената на различните круиз компании в избора на круиз, който в най-пълна степен съвпада със стила на живот и почивка, с интересите и бюджета.

В круиз индустрията се разграничават четири основни пазарни сегмента - икономичен, стандартен, първокласен и луксозен. Круиз линиите в рамките на един сегмент също се подреждат по качество. Корабите на големите круиз компании като Celebrity Cruises, Royal Caribbean International (RCI) и Carnival Cruise Lines също имат класове. Нещо повече, всяка круиз компания оперира в определени дестинации.

Когато знаете това, независимо с какви епитети е украсена офертата, името на круиз компанията ясно ще ви каже какво ниво качество и преживяване ще получите за парите си.

Интересно е да се наблюдава, че това което у нас се рекламира като първокласен и луксозен круиз, в Америка и Европа попада в стандартния сегмент.

Какъв круиз да изберете

Икономичен круиз – най-важна е ниската цена, забавленията са ограничени до необходимия минимум или липсват.

Стандартен круиз – активна и динамична почивка, много забавления и предложения за брегови екскурзии, интензивна програма в точките от маршрута. Този продукт привлича много семейства. Безплатното настаняване на деца в каютата на родителите е стратегия, използвана от някой круиз компании. Това означава обаче, че децата ще са навсякъде около вас на кораба, а специализираните клубове и зони, изградени за тяхно забавление, ще са пренаселени. Други компании таксуват децата, но в замяна на това, детските клубове са просторни и разнообразни, обособени са възрастови зони, има специализирани обучителни занимания и забавления. В единият случай получавате ниска цена и детски глъч, в другия - качествена ваканция.

Първокласен круиз – корабите са по-малки от тези за стандартен круиз, обслужването се доближава до индивидуално, кухнята е гурме, каютите са по-големи, на борда има по-малко деца, пасажерите обикновено са над 40-годишна възраст.Според Дъглас Уорд, гуру сред круиз експертите, оценяващ качеството на принципа на таен клиент, круизите на Celebrity Cruises, особено на корабите от клас Solstice, са най-добрия първокласен продукт, в който малките детайли добавят усещане за ексклузивност към пътешествието.

Луксозен круиз – малки кораби, стойността е в преживяването, в дизайнерския интериор, в насладата от най-висока кухня и обслужване, в гостуването като лектори на световноизвестни политически лидери, дипломати, посланици, учени, писатели, в съотношението ”пасажери към екипаж”, което се доближава до 1:1, почивката има по-лежерен характер, възможна е тематична насоченост. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още