fallback

ДФ Златен лев индекс 30 ще си купи акции от Енергони, Сила холдинг и Химснаб

Ситуацията можеше да стане трагикомична, тъй като в търговската система няма достатъчно акции продава на Химснаб България, но фондът може да изчака

11:16 | 15.03.12 г. 26

ДФ Златен лев индекс 30 ще си купи акции от Енергони АД, Сила холдинг АД и Химснаб България АД, Холдинг Варна и Адванс Екуити холдинг АД в срок от един месец, както показват правилата на договорния фонд. При липса на ликвидност срокът може да бъде удължен.

Причината е тривиална и се корени в правилника на фонда, който трябва да покрива компаниите в индекса BGTR30.

"ДФ Златен лев Индекс 30 е първият индексен фонд в България, базиран на официален индекс на БФБ. Той инвестира в акции на дружествата, включени в индекса BG TotalReturn30 (BG TR30). 30-те дружествата, попадащи в индекса, са сред най-добрите и водещите компании на БФБ, и се подбират по показатели като пазарна капитализация, ликвидност и оборот. Фондът има за цел да следва движението на индекса на фондовия пазар, независимо от пазарните условия. По този начин индексният фонд осигурява ефективност на инвестицията чрез най-точно отражение на пазара и постига основната си инвестиционна цел - да предлага на инвеститорите устойчиво нарастване на стойността на притежаваните от тях акции във фонда в съответствие с развитието на пазара.", е записано в уеб страницата на фонда.

Промените в BGTR30 влизат в сила от 19 март 2012 г. (понеделник) и ДФ Златен лев индекс 30 трябва да продаде акциите си в излизащите 5 компании, а именно Биовет АД, Оловно цинков комплекс АД, Софарма трейдинг АД, ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД и Холдинг Пътища АД и да е купи от влизащите.

Активите на фонда към 14 март 2012 г. са за 486 235 лв. Във всяка компания той влага по 1/30 от активите си, тоест по 3,33%.

Това прави по 16 207 лв. във всяка от позиция. Това означава, че ако се видят сделки с акции на някое от посочените 10 дружества (5 излизащи от индекса и 5 влизащи), ще може със сравнително голяма вероятност да сме сигурни, че зад тази сделка стои ДФ Златен лев индекс 30.

Особено лесно за проследяване това би било при Енергони АД например, тъй като с акции на дружеството няма сделки от 6 март 2012 г. Забавното е, че няма значение на каква цена ще бъдат купени акциите от Енергони - те просто трябва да бъдат на обща стойност около 16 000 лв.

Доста трагикомична можеше да е историята с покупката на акции за 16 000 лв. от Химснаб България АД. В момента в търговската система на БФБ-София има оферти продава за само 100 акции на средна цена от 64,75 лв. (общо 6 475 лв.), при последна цена от 31 лв. за акция. За радост на вложителите във фонда той може да изчака докато се появи предлагане. Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Адванс Екуити Холдинг АД(ADVE)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Сила Холдинг АД(HSI)

Химснаб България АД(CHSB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
fallback