fallback

Правителството е на път да разсипе БФБ

Вижте позицията на блогъра Христо Панайотов по въпроса с професионалните пенсионни фондове и тяхното бъдеще

23:07 | 20.10.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Основните реплики, които вървяха сред инвеститорска общност страната днес следобед бяха: „национализация” и „борсов крах”. Причината за тях този път не бе настъпването на 9 септември, а поредната недомислена идея на правителството, този път в социалната сфера.

На днешното си заседание Министерски съвет реши към Националния осигурителен институт (НОИ) догодина да бъде създаден нов солидарен фонд, в който да бъдат прехвърлени натрупаните средства за категорийните работници по личните им партиди в частните професионални фондове.

С това си решение на практика „Правителството” ще национализира натрупаните средства по индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове (ППФ) и ще ги прехвърли на разпореждане към НОИ.

Според сметките става въпрос за активи на стойност над 400 млн. лева, не малка част от които са инвестирани в държавни ценни книжа (ДЦК), облигации и акции. Независимо, че по време на заседанието на Министерски съвет това не е обсъждано, разбира се най-важният въпроса тук е: „как ще се осъществи това прехвърляне на активи от частните ППФ, към държавната НОИ?”.

Вариантите за съжаление не са много: осигурителният институт да смени фондовете в управлението на натрупаните активи и вторият - активите да бъдат осребрени и прехвърлени.

Независимо, че първият вариант има множество въпросителни пред себе си, свързани със спецификата на инвестициите, вторият може да се окаже напълно катастрофален за родният ни капиталов пазар и в частност за Българска фондова борса.

По данни на Комисията за финансов надзор, към 31 март 2010 година професионалните фондове имат вложения в акции, права и дялове за над 120 млн. лева, като голяма част от тях е в български ценни книжа. Или най-просто казано, приемането на това решение на МС ще доведе до масирани разпродажби на и без това крехкия ни капиталов пазар.

Само днес с излизането на новината, което съвпадна с края на борсовата сесия, водещият фондов измерител Софикс падна с над 2%. Какво ще бъде отражението й утре може само да се гадае, но в сегашното си състояние на ниска ликвидност, липса на сериозно инвеститорско търсене и икономическа криза, капиталовият ни пазар трудно би преглътнал 120 млн. хапка.

За съжаление, това е вторият негативен сигнал, който изпраща „правителството” към инвестиционната общност и то само в рамките на месец и половина. На 13-ти септември Министерство на финансите напук на всички пазарни правила увеличи капитала на БФБ-София ощетявайки всички останали акционери на борсовият оператор.

Сега се „национализират” пенсионните спестявания на хората, а какво ли можем да очакваме утре?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
fallback