IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на еврозоната не е в икономиката, а в политиците

Уж говорят за обединена Европа, а всъщност не искат да правят отстъпки в името на общото бъдеще, смята Владимир Бакърджиев

08:30 | 07.05.12 г. 4
Проблемът на еврозоната не е в икономиката, а в политиците

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. След като мнението на Добри Божилов предизвика разгорещен дебат, днес ви представяме позицията на Владимир Бакърджиев:

Според мен повечето изложени до момента мнения засягат частично проблема на еврозоната. Частично в смисъл икономически. Проблемът на еврозоната не е икономически, а политически.

Политическият проект ЕС трябваше да се превърне в икономически такъв. Вместо това интеграцията на икономиките забуксува. Старите империи не искат да отстъпват от икономическите си позиции и държат впитите си челюсти в хапката, която са захапали.

Уж говорят за обединена Европа, а всъщност не искат да правят отстъпки в името на общото бъдеще. Ярък пример е Великобритания. Тази страна очевадно е само експлоататор на идеята ЕС.

Политическата воля премина в политическа инерция. Никой не иска да жертва собственото, за да изгради общо бъдеще. Обединението върви по нанадолнището, но не набира скорост. Процедурите станаха тежки, изискванията не се спазват, намеренията се забравят.

Няма силни личности, които да признаят каква е реалността. От това се възползват паразитни образувания като Гърция, която смуче необезпокоена средства от общите.

Идеята за обща валута и общо управление е осъществима. Не съм сигурен обаче дали сме узрели за нея. Докато не дойдат отново силни личности, които да гледат по 100 години напред, а не само по 1 мандат, тя няма да стане реалност.

Дотогава все ще си кретаме и ще намираме начин да закърпваме пробойните по корпуса на ЕС.

Ако и вие имате мнение за бъдещето на еврозоната, изпратете ни го на адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Политиците се нуждаят от уроци когато се занимават с неща ,които не им е работа. Дано да имат скоро тази възможност и да им трае за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
Много са ми интересни тези, които си мислят, че водещото при проекта за ЕС и ЕЗ е алтруизма и грижата за интересите на всички. Сега, когато сърбат надробената попара, започват лека-полека да се усещат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
Всъщност Европа заприличва все повече на Берлин след Втората световна война или пък на Европа точно преди Войната. Всяка Велика сила си има сфери на влияние - и САЩ и Русия и Великобритания, естествено и Франция, Германия и всеки се е снишил в своя ТЕСЕН ИНТЕРЕС. Ето Станишев как приказва - идва ОЛАНД и се свършва с омразния съюз МЕРКОЗИ. Изказване, което визира икономически и социални проблеми, но с ясен политически контекст - РАЗБИХМЕ съюза на Франция и Германия. За мен това е НЕЕВРОПЕЙСКА позиция, а изказване, което подхожда повече на Москва, Вашингтон и Лондон в глобалната икономическа конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 11 години
Още в самото начало на обявената програма за рестрикции в Южна Европа имаше предупреждения че програмите ще успеят само с програми за стимулиране на Север . Та т.н. солидарност в ЕС се пропука именно там . Сега всички ще берат плодовете на вълната от леви и нестабилни правителства която започва да залива ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още