fallback

Има ли защита за парите ни преди наближаващата зимна политическа буря?

Къде да паркираме спестяванията си, за да извлечем максимални печалби

10:27 | 30.11.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По всичко изглежда, че ни чака тежка зима. Въпреки обещанията за край на кризата, еврозоната едва изпълзява от рецесията, а в България ситуацията се утежнява, освен от външните фактори, и от очакваната политическа нестабилност.

Дори и оптимистите не вярват, че настоящето правителство ще успее да приключи мандата си, потребителите стискат кесиите, бизнесът отлага инвестиционните си планове или намеренията за увеличаване на персонала.

На този фон българите имат достатъчно поводи за притеснения. Дори тези, които могат да разчитат, че са заделили „бели пари за черни дни” се чудят къде най-сигурно и изгодно да вложат спестяванията си, имайки предвид тенденцията за намаляващи лихви по депозитите.

Наистина, инфлацията за първите девет месеца на годината е отрицателна – минус 2.1%, но не трябва да се забравя, че средногодишната инфлация за периода октомври 2012 - септември 2013 г. спрямо периода октомври 2011 - септември 2012 г. е 2.3%.

Така че не е самовнушение, че парите ни бавно се обезценяват в банките. Никола Цокев, дългогодишен брокер на ценни книжа, посочва че според НСИ инфлацията за последните 10 години е 68%, а лихвите по краткосрочните депозити (1-3 м.) – 67.7%. Това означава, че за този период лихвата едва компенсира инфлацията, а ако просто сме държали парите си вкъщи, те са се обезценили с 40%.

Какви са вариантите пред българите, надяващи се парите им да не се стопят, а по възможност да им донесат печалби? Депозитите са несъмнено най-разпространеният вариант за спестовните домакинства, и дори решението на бившия финансов министър Симеон Дянков да обложи приходите от лихви не успя да прекъсне тази традиция. Плюс на депозитите е, че те са напълно сигурен вариант – гарантирани са по закон до 196 000 лв., а хората, разполагащи с повече средства, ги държат в различни банки във влогове под тази сума.

Въпреки всички плюсове на депозитите обаче, те имат своите минуси като вариант. В крайна сметка, като паркирате парите си в една банка, именно финансовата институция печели от това, че ги „върти”, а вие се задоволявате с все по-скромните лихви.

А те наистина стават все по-скромни – през септември средният лихвен процент по новооткритите левови депозити на домакинствата намалява с намалява с 0.97 процентни пункта до 3.92% на годишна база, а при сметките в евро се отбелязва понижение от 0.84 пр.п. до 3.62%. В периода на бум на пазара, недвижимите имоти нашепваха прималиви обещания на българския инвеститор. Радостта обаче се оказа кратка – цените поеха надолу и по всичко изглежда, че тази тенденция ще се задържи в обозримо бъдеще. Макар че някои сегменти все още предлагат известни възможности за изгодна сделка, не трябва да се забравя, че този вид вложение е крайно неликвидно.

С други думи, ако решите да осребрите активите си, било защото спешно имате нужда от пари, или за да ребалансирате портфейла си, задачата може да се окаже трудна, а транзакцията в крайна сметка да е във ваш финансов ущърб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
fallback