fallback

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство?

Държавата трябва да изпълни своята роля и да се справи с дефектите на пазара, пише Цанка Радова

08:50 | 16.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството". Представяме ви мнението на Цанка Радова.

Да! Според мен трябва да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света. Недопустимо е страни като Гана в Африка да са ''сметището'' на големи и силни страни като САЩ, само защото са по-бедни и необразовани. Неравенството е най-силно изразено в доходите на населението т.е. материалното  неравенство, но и в други сфери като информацията например. В света само определени хора имат право на достъп до дадена информация, донякъде е оправдано, но има информация която хората трябва да знаят и тя не бива да е пазена в тайна. В България хората живеят много бедно за сметка на други, които правят всичко, за да  експлоатират, използват и унижават същите тези хора, които им помагат да постигат така желаното от тях богатство. Много от хората в България са мързеливи, не търсят работа и разчитат на помощи от държавата. Това също не е правилно държавата не може да ги остави и игнорира, но може да създаде условия, с които да ги накара те сами да поискат да работят, да се образоват и трудят. Освен материалното богатство, други неравенства в нашата страна са правата на хората, данъците, които те плащат и други. Всичко това идва от държавата и правителството, които определят тези данъци и начините на данъчно облагане, както и от Народното Събрание, което пък гласува тези закони. Законът, правото трябва да се стреми да отговаря на една единствена дума и тя е справедливост. Законът трябва да бъде справедлив иначе не е закон. Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Ролята на държавата трябва да присъства и то в доста силна степен. В България трябва да се промени изцяло данъчното облагане и вместо пропорционално данъчно облагане т.нар.  плосък данък да се въведе прогресивно данъчно облагане с необлагаем минимум. Така държавата ще може да въздейства и да ,,изравни везните'' между бедни и богати. Това е най-доброто решение според мен, защото така ще бъдат стимулирани само хората, които са в трудовия сектор, тези които търсят работа и искат да са в помощ на държавата и обществото. Също така държавата трябва да взима пример от държави като Германия, Дания, Швеция, Норвегия, а не да приема модела на англосаксонските страни като САЩ и Англия, защото не бива да се забравя и манталитета на народа, неговият бит и култура. Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект?

Не! Държавата е важен орган и тя трябва да изпълни дълга си. Някои страни успяха, защо не и ние!  

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството".

Наградата е предоставена от Ozone.bg!

Специално за читателите на Investor.bg от Ozone предоставят 10% отстъпка на всеки, който поръча "Цената на неравенството" от електронния магазин. За целта в полето Промо-Код въведете INVESTOR-78 при поръчката. Доставката на всички поръчки е напълно безплатна!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
fallback