fallback

Какво се крие зад икономическото "възстановяване" на Великобритания?

Централната банка и нейната разхлабена парична политика са сред основните виновници за прикритите проблеми на Острова, смята Методи Цанов от ЕКИП

14:03 | 21.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шест години след фалита на Lehman Brothers Великобритания е една от малкото развити икономики, които уcпяха да възвърнат нивото си на производство от преди кризата, измерено чрез брутния вътрешен продукт (БВП). Дори се очаква тази години икономиката на Острова да е най-бързо растящата сред страните от Г7.

През третото тримесечие на 2014 г. БВП на Великобритания се увеличи с 0,7% на тримесечна и с 3% на годишна база, забавяйки леко своя ръст от второто тримесечие на годината. Въпреки това Островът остана една от най-бързо растящите икономики като изпреварва дори растежа на много от развиващите се пазари.

Пазарът на труда в страната продължава да се възстановява – процентът на безработните достигна 6-годишно дъно от 6% през третото тримесечие на 2014 г., докато нивото на заетост – по-добрият индикатор за състоянието на пазара на труда, вече е по-високо от това, регистрирано преди началото на Голямата рецесия. Тези развития карат много анализатори да очакват централната банка на Великобритания да бъде първата от големите централни банки в света, която ще пристъпи към затягане на паричната си политика чрез повишаване на основния лихвен процент, въпреки че потребителската инфлация на Острова остава под таргета на финансовата институция от 2%.

Графика 1: БВП на Великобритания с база 100 през първото тримесечие на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
fallback