fallback

Какво да очакваме от Федералния резерв на САЩ?

Пазарът е изключително чувствителен по отношение на всеки намек, засягащ американската монетарна политика, пише в анализ Климент Робев от ЕЛАНА Трейдинг

21:25 | 19.01.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Една от големите дилеми през настоящата година е дали централната банка на САЩ ще повиши основния си лихвен процент за първи път от 2006 г. насам. След като по време на редовното си заседание през месец октомври, Федералният резерв официално преустанови програмите за количествени улеснения. Изглежда, че следващият естествен ход на институцията е именно покачване на основната лихва.

Налице са и фундаменталните фактори за това, след като вливаната доларова ликвидност в продължение на шест години даде необходимия резултат. За този период станахме свидетели на съществено подобряване на безработицата (от 10% през 2009 г. До 5,6% към днешна дата), а същевременно с това инфлационни тревоги на практика липсват.

Сметки за дълга

Съществуват обаче сериозни поводи за притеснения във връзка със задлъжнялостта на САЩ. Графиката по-долу показва експоненциалното нарастване на националния дълг на страната през последните няколко десетилетия. Всъщност откакто Барак Обама бе избран за президент, американският държавен дълг се e увеличил с над 7 трлн. долара, а в момента той е повече от 5 000 пъти по-голям спрямо момента на създаване на Федералния резерв през 1913 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
fallback