fallback

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

08:45 | 27.09.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор

София. Сергия за продажба на сандали. Продавачът и една жена си говорят за въвеждането на еврото и деноминацията. Продавачът - мъж на около 45 години, роден търговец: "Дано не въведат еврото, че цените ще станат двойни. Което е един лев сега, ще стане после 1 евро".

Жената на около 35 години: "Да, точно така е станало в Германия. Една приятелка беше там и когато въведоха еврото, стана двойно и тя започна да си купува обувки в България, когато си идваше лятото. Преди това там беше по-евтино от България“.

По-нататък жената обясни, че ако въведат еврото, апартаментите ще поскъпнат двойно (вместо 100 000 лв. ще са по 100 000 евро), че кафето вместо 1 лв. ще струва 1 евро. Че ще стане "както в Гърция", където всичко е като в България като цени, но в евро. Обясни и че заради деноминацията (бел. ред. махането на 3 нули през 1999 г., две години след въвеждане на валутния борд, който донесе 20 години благоденствие) ѝ били изядени спестяванията в детската влогова книжка (бел. авт. - изяла ги е инфлацията от 1990 г. до 1997 г. поради печатането на пари от правителството на Андрей Луканов и най-вече правителството на Жан Виденов, докато деноминацията (махането на 000) е прост математически акт без влияние върху покупателната стойност). Инфлацията в Германия след въвеждането на еврото е била 1,1% (за цялата година), a в Словакия (приела еврото през 2009 г.) е била само 0,9% в първата година след въвеждането. Това е съвсем нормална инфлация и не е ефект от въвеждането на еврото, защото такъв в отворена и пазарна икономика не може да има. Най-много при някои стоки да има закръгляне нагоре (но може и надолу). Най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро. При пазарна икономика няма "ТЕ", които да вдигнат цените. Не може на улица с 15 кафенета всички собственици да се уговорят да удвоят цените, включително и защото в съседство се продава кафе на 14 други места. Това е реално в планова или бананова икономика (справка в Ангола стока, която в България струва 1 000 лв., там може да струва 10 000 лв. поради ред причини, включително затруднения внос, охраната от въоръжени грабежи, корупцията и т.н.).

България смело трябва да приеме еврото, защото: 1. Политиците няма да могат да спасяват банки и да провалят държавата като при Жан Виденов. 2. Европейски банков надзор 3. Фискалният ни резерв от 6,5 млрд. евро няма да стои "на трупчета", за да покрива всеки лев в обращение, а ще може да се построят 5-6 магистрали, колкото "Тракия" например (не от Чирпан до Бургас, а от София до Бургас...). Тоест, магистралите "Хемус" и "Черно море" ще бъдат построени и без приходите от тол такси. 4. Ще има приток на европейски туристи, защото ще предпочитат да идват в страна, въвела евро, а не с национална валута лев, форинт, чешка крона и т.н. 5. Ние вече сме де факто в еврозоната, само че делим на 1,95583... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
fallback