IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо лекарството за Covid за домашно лечение се прилага в лечебни заведения?

Няколко въпроса за медикамента Biotherapeutics на Merck и евентуалния препарат срещу Covid-19 на Pfizer

12:52 | 21.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/HANDOUT MANDATORY</em></p>

Снимка: EPA/HANDOUT MANDATORY

Публикуваме анализ по една от не толкова горещите икономически теми в момента за България, но актуална заради здравната криза - лечението на Covid-19, на нашия читател д-р Невена Димитрова, която ни изпрати гледната си точка на info@investor.bg.  

Напоследък се говори за излизане от кризата и овладяване на пандемията. В тази връзка бих искала да задам няколко въпроса на Министерството на здравеопазването и коалиционното управление.

Преди няколко месеца фармацевтичната компания Merck, в партньорство с Ridgeback Biotherapeutics, създава лекарство за перорална употреба (моноклонално антитяло, Molnupiravir, под формата на капсули), което намалява риска от хоспитализация и смърт, по първоначални данни с над 50%, а впоследствие при по-мащабно проучване цифрите спаднаха до около 38%. Въпросният препарат се приема между втори и пети ден на заболяването (съгласно препоръките за употреба на производителя), тоест в ранната/първа фаза от развитието на болестта. Предзначено е за домашна употреба, като очакваните статистически прогнозни резултати при масов прием са за 38% до 40% спад в броя на нуждаещите се от болнично лечение и грижи.

Доколкото съм запозната като лекар, България е заявила сравнително малък обем през централизираната система за поръчки на ЕС, а именно около 7100 броя, на стойност около 5 млн. лева, които ще бъдат разпределени в болничните звена.

Съгласно протокола за прием и лечение на Covid-19, за да бъде хоспитализиран даден пациент, са необходими данни за наличие на дихателна недостатъчност - задух, спад в нивата на сатурация, анамнеза за рисков профил - съпътстващи заболявания, възраст, пол и т.н. При липса на дихателна недостатъчност пациентите обичайно остават на терапия вкъщи, под дистанционен мониторинг на личен лекар или друг специалист. Според листовката на Merck препаратът НЕ е подходящ за пациенти с дихателна недостатъчност и изобщо за хоспитализирани болни (няма научни данни за терапевтичен ефект при хоспитализирани). Индикацията е профилактична.

Въпросите, които бих искала да задам към новия здравен министър, са следните:

1. Защо медикамент, предназначен за домашно лечение, ще се прилага в лечебни заведения?

2. Защо е необходима употреба на медикамент за извънболнична и доболнична помощ в болнични заведения - в противоречие с кратката характеристика на продукта?

На пръв поглед излиза, че хапчето, което спасява от хоспитализация, е достъпно само при извършена такава. Съответно приложено в по-късен стадий на заболяването, с неизвестна към настоящия момент ефективност. При тези обстоятелства съотношението полза/вреда не съответства на добрата медицинска практика.

3. Възможно ли е да се осигурят количества на свободния пазар - в аптечната мрежа чрез общопрактикуващите лекари, където пациентите или техни близки да могат свободно да закупят и използват съгласно указанията на производителя - в подходящ стадий на болестта? Подобно решение следва да бъде в пъти по здраве- и икономически съобразно, съпоставено със стандартна клинична пътека за лечение на Covid-19.

Ако България е решила да изчака препарата на Pfizer с очаквана спрямо публикуваните данни по-висока ефективност (над 80%), то следва да бъде заявен, внесен и разпространен по същия регламент, както медикаментът на Merck. Отново да бъде прилаган само в болнични заведения. Препаратът на Pfizer следва да премине одобрение от FDA и ЕМА, тоест между 4 и 6 месеца, разглеждано от днешна дата. На практика това означава доставки най-рано през второто тримесечие на 2022 г. или по-реалистично през лятото, когато на база на предходните две години пандемията затихва.

Без да прозвучи като агитация, бих желала да предложа контакт с румънски доставчик, притежаващ директен договор с Индия, където се произвежда препаратът, с оглед на по-добрите условия - безпроблемна логистика, високи текущи наличности, по-ниска цена (в порядъка на 300 долара, което е с над 100 лв. по-малко от настоящата цена на опаковка). Смятам за резонно да се разгледа предложението и при евентуален интерес България да подсигури необходимите количества за справяне с кризата, предвид пренебрежимо ниското ваксинално покритие.

Осигуряването на свободен достъп до медикамента и прилагането му в подходящия стадий на болестта би могло да снижи нивата на хоспитализирани пациенти с 20% до 40%. Смятам, че това би повлияло положително на стабилизирането на икономиката и оптимизиране на разходите около овладяването на пандемичния процес.

Ако и Вие имате аргументирано мнение по въроса, може да ни го изпратите на Info@investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още