fallback

Бизнес доверието в Германия отчита рязък спад през юни

Основна причина за влошаването на нагласите са страховете за разпространение на дълговата криза, което може да застраши износа

12:48 | 15.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Доверието сред немските инвеститори бележи силен спад през юни, показват редовните данни на института ZEW. Като основна причина за това се посочват страховете от разпространение на дълговата криза и евентуалните негативни ефекти, които това може да има за износа и икономическия растеж на Германия.

Стойността на индекса, измерващ очакванията на инвеститорите и пазарните анализатори за предстоящите шест месеца, се понижава от 45,8 пункта през май до 28,7 пункта през юни. Това е най-големият спад от октомври 2008 година, когато сривът в доверието бе предизвикан от фалита на Lehman Brothers, припомня Bloomberg.

“Дълговата криза продължава да плаши инвеститорите“, смята Карстен Бржежки от ING Group в Брюксел. „Макар немската икономика да се представя добре в момента, мерките за съкращаване на разходите в Европа ще се отразят негативно на износа и растежа по-късно през годината“, смята специалистът.

Данните за доверието се отразиха на еврото и то увеличи загубата си спрямо долара до 1,2185 EUR/USD. Това е с близо 100 пипса под нивото, на което се търгуваше валутната двойка вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 11.09.22 г.
fallback