fallback

Златна треска обхваща централните банки на развиващите се страни

Китай и Саудитска Арабия са увеличили двойно златните си резерви, Русия е най-активният купувач през тази година

11:58 | 21.06.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Централните банки на много от развиващите се държави в света са увеличили своите злати резерви през тази година, след като страховете около дълговата криза в Европа и за възстановяването на икономиката възродиха интереса към ценния метал.

В резултат на това цената на златото се повиши до нова рекордно висока номинална стойност от 1 260,90 долара за тройунция в края на миналата седмица, пише CNN.

Тя може да постави и нови рекорди, след като най-новото проучване на Световния съвет по злато (WGC) показа, че делът на ценния метал в официалните валутни резерви на развиващите се икономики расте.

Докладът показа, че Саудитска Арабия, която е с четвъртите по големина резерви в чуждестранна валута в света, притежава два пъти повече злато, отколкото досега се е считало.

Редовното проучване на Световния съвет по злато сочи, че централната банка на Саудитска Арабия има златни резерви в размер на 323 тона, което е двойно повече от 143-те тона, обявени преди година.

По текущи цени допълнителното злато се оценява на до 7 млрд. долара, по данни на Financial Times.

През последните две десетилетия големите централни банки по света станаха нетни продавачи на злато, като увеличиха дела на валутите в своите официални резерви.

Пазарни анализатори обаче прогнозират, че централните банки може да се превърнат в нетни купувачи на злато през тази година за първи път през последните 20 години, след като Индия купи близо 200 тона злато от Международния валутен фонд през ноември 2009 г., а Русия увеличи покупките си на ценния метал от местните производители.

Именно Руската централна банка, заедно с тази на Казахстан, са закупили най-голямо количество злато през тази година. Покупките на Русия се оценяват на 26,6 метрични тона, или 1,2 млрд. долара при курс на златото от края на миналата седмица. Това е в допълнение на 117,63-те тона злато, които страната е купила през 2009 г. Русия увеличава златните си резерви през последните три години.

Казахстан се нарежда на трето място по големина на своите покупки през тази година с 3,1 тона. Преди Казахстан се нареждат Филипините с 9,6 тона злато, които се оценяват на 424 млн. долара.

Индия все още не е обявила официални промени в своите златни резерви през тази година, но в края на 2009 г. страната купи цели 200 млн. тона от ценния метал от Международния валутен фонд срещу сумата от 8,8 млрд. долара. Това увеличи златните резерви на страната с 55 на сто.

Китайската централна банка на свой ред изненада финансовите пазари с новината, че притежава над 1000 тона злато, което е двойно на това, което са съобщавали от институцията в продължение на години. Увеличението в сравнение с 2003 г. е в размер на 76 на сто.

Европейската централна банка на свой ред е спряла продажбите на златните си резерви след последните близо десет години на засилени разпродажби.

Саудитска Арабия в момента има 16-тите по големина златни резерви в света и застава преди страни като Испания и Великобритания. САЩ се намира на първо място със златни резерви от 8 133,5 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
fallback