fallback

Индия мисли да забрани износа на желязо заради Китай

Китайската икономика поглъща огромна част от ресурса на Индия, което заплашва индийската икономика

13:28 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Индия предлага забрана на износа на желязна руда, за да може да се осигурят нуждите на вътрешния пазар в бързо развиващата се държава. Основна причина за това е Китай, който жадно поглъща огромна част от ресурса на страната, пише Financial Times.

„Ще бъде добре да се въведе пълна забрана за износ на желязна руда, тъй като тя е невъзобновяем ресурс. Веднъж, когато го изчерпаме, повече няма да го получим“, заяви секретарят на министерство на стоманата в Индия Атол Чатурведи.

В момента в Индия се води разгорещен дебат относно протекционизма в сектора на ресурсите, като с особена сила се поставя въпросът защо се изнасят големи количества суровини за съседен Китай.

Китай разполага с далеч по-големи залежи на метали, но въпреки това изкупува значителни количества от суровината от индийски износители. Около половината от годишния добив на желязо в Индия, който е 220 млн. тона, се изнася за Китай.

Индия е четвърта по големина на добива на желязо в света, като разполага доста сериозни залежи от въглища, боксит и други метали.

Досега правителството на страната правеше опити за ограничаване на износа чрез наказателни мита и квоти, но това явно не дава нужните резултати. Ситуацията пък стана още по-сложна през април, когато Китай забрани вноса на нискокачествена желязна руда от Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
fallback