IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пшеницата с нов ръст, според анализатори пазарът е в паника

Суровината достигна най-високата си стойност от близо 2 години насам заради сушата в Русия

10:20 | 05.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пшеницата с нов ръст, според анализатори пазарът е в паника

Цената на пшеницата продължава да расте заради неспиращите сигнали, че може да се очакват проблеми с доставките на суровината.

Основна причина за това е сушата в Русия, която може да доведе до сериозен спад на износа на страната и дори налагане на забрана за експорт през тази година.

„Парите се завърнаха на пазара за нови покупки“, коментира Дарил Холадей от Country Futures за agrimoney.com. Това се случва след лекия спад, който цената на суровината отбеляза във вторник.

Според анализатора в момента се наблюдава паника на пазара. Това мнение се споделя и от други специалисти, цитирани от Bloomberg. Тяхното мнение е, че може да се стигне до забрана на износа в доста държави, така че в момента покупките могат да се определят като панически.

Вчера на всички основни пазари, на които се търгува с пшеница, бяха отчетени повишения. На борсите в Чикаго и Канзас поскъпването бе съответно 6,7 и 6,1 на сто, докато в Лондон и Париж ръстът в цената на суровината с доставка през декември бе 2,3 на сто.

Прогнозите на синоптиците вещаят, че сушата в Русия ще продължи и през следващите седмици, което допълнително подкрепя ценовото движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Като няма хляб, ще ядем пасти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още