IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад с 12% на зърнената реколта в Германия

Производството на пшеница във Франция намалява с 2,7%, днес се очаква докладът на Министерството на земеделието на САЩ, който може да даде посока на пазара

10:13 | 10.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Спад с 12% на зърнената реколта в Германия

Германското министерство на земеделието обяви, че реколтата от зърно ще е 43,8 млн. тона, с 12% по-ниска от миналогодишната. Добитата пшеница ще е 23,92 млн. тона (с 5% по-ниско от миналогодишната), при ечемика добивът е 8,66 млн. тона (14% по-малко от миналогодишния), а при рапицата 5,7 млн. тона (9,3% по-малко от миналогодишния).

Очаква се мелничарската пшеница да е достатъчна за покриване нуждите на страната, но износът ще е значително намален поради по-малките налични количества от качествена пшеница.

Днес се очаква докладът на министерството на земеделието на САЩ за глобалното търсене и предлагане на зърно, който ще даде посока на пазара, като текущите цени са около 227 долара за тон.

Общото производство на пшеница във Франция ще е 35,6 млн. тона, което е с 2,7% по-ниско от миналогодишното. Специфичното тегло е 78,8 kg/hl, като се наблюдава минимално понижение спрямо миналата година (kg/hl е хектолитрово тегло на пшеницата, като представлява един от показателите за качеството й, у нас показателят е 71-73 kg/hl).

Очаква се френският износ да е 11 млн. тона, което е с 1 млн. тон повече от износа през стопанската 2009/2010 година.

През последните 8 дни времето във Великобритания е подходящо за прибиране на реколтата. Около 800 хил. хектара са прибрани през последната седмица.

При пшеницата са прибрани над 90% от площите. Добивите са 750-770 кг./дка, което е с 3-4% по-ниско от средния добив за последните 5 години (790 кг./дка).

При пролетния ечемик са прибрани около 85% от площите във Великобритания. Добивите са около 510 кг./дка, което е с около 6% под средните за последните 5 години (540 кг./дка). Качеството на пролетния ечемик е сравнително добро. При зимния ечемик добивите са 620-630 кг. дка.

Реколтата от овес е прибрана на 95%. Добивите са около 555 кг./дка, като са по-ниски от средните за последните 5 години (580 кг./дка).

Зимната маслодайна рапица е ожъната и добивите са 370 кг./дка, което е над средните 330 кг./дка за последните 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 13 години
Важно е нещо да се уточни: климатичните условия във Великобритания съответстват по-добре на изискванията на пшеницата като растение. Не много топлия и влажен климат благоприятства цъфтежа и формирането на класа. Получава се по-висок добив и по-добро качество на зърното. Тези добиви се постигат съответно с използването на значително повече препарати и торове. Но климата благоприятства пълноценното усвояване на по-голямата норма на торене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Как във Великобритания която има по-лоши климатични условия от климата в България добиват760 кг от декар като ние добиваме 2 пъти по-малко 380 кг от декарБългарските земеделци веднага да се качват на самолетите и да ходят да се учат от британските фермери Могат да научат и някоя дума на англииски Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още