IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на пшеница не очакват Русия на световните пазари до 2013 г.

Цените в България уверено вървят нагоре, САЩ продължават с рекордните седмични продажби

11:27 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Купувачите на пшеница не очакват Русия на световните пазари до 2013 г.

Купувачите на пшеница не очакват Русия на световните пазари до 2013 г., съобщи руският специализиран сайт zol.ru.

Например Египет вчера осъществи покупка на 330 хил. тона американска твърда пшеница реколта 2011 г., с което показва недоверие в скорошното завръщане на Русия като световен доставчик на зърно, заявява изданието. С друг контракт Египет закупи 116 хил. тона твърда американска пшеница. Интересът на купувачите е съсредоточен върху високо протеиновата пшеница.

Седмичния експорт на американска пшеница отново е над 1 млн. тона, като точното количество е 1,613 млн. тона. Конкуренция на пшеницата на външните пазари започна да оказва американската царевица, като продажбите й вървят по възходяща градация.

Търговците продължават да считат експортните перспективи пред пшеницата като благоприятни поради бързото намаляване на възможностите за износ от основния конкурент – Франция.

В своя последен доклад от миналата седмица Министерството на земеделието на САЩ повиши крайните пшеничени запаси с 3 млн. тона до 177,8 млн. тона. Прогнозира се намаление на потреблението с 3,75 млн. тона до 661,2 млн. тона, а на производството с 2,72 млн. тона до 643 млн. тона. Световния експортен потенциал се оценява на 126 млн. тона, където САЩ заемат 34 млн. тона, а Канада 17,5 млн. тона. Износът на САЩ през август се е увеличил с 62% в сравнение със същия месец на миналата година, а на Канада с 45%.

Цените на пшеницата в САЩ (420 лв./тон мека пшеница) и Париж (454 лв./тон мека пшеница котировка ноември) се запазиха сравнително постоянни в понеделник, въпреки прогнозите за повишени крайни запаси и рекордния износ на най-големите производители. Благоприятно влияние оказаха и проблемите с възстановяването на ДДС за износителите на зърно от Украйна, като поради тази причина износът е преустановен.

Австралия е на път да реализира най-добрата си реколта от пшеница от сезон 2005/2006 година насам. Падналите валежи през последните дни са повишили прогнозите за настоящата реколта до 23,4 млн. тона, докато през сезон 2005/2006 г. са добити 25,2 млн. тона.

Очакваният експортен потенциал на Украйна в настоящия сезон е около 15 млн. тона зърно, което е с 6 млн. тона по-малко от предходния сезон. Значителното нарастване на вътрешните цени в Украйна не създава опасност от срив в цените на световните пазари при подновяване на експорта. Именно високите цени в Украйна са причина до момента да не се осъществява масиран внос на украинска пшеница в Русия.

На фона на събитията от чужбина в понеделник в България цените на зърното продължиха движението си нагоре. Пшеницата достигна 330-335 лв./тон без ДДС, слънчогледът 610-620 лв./тон без ДДС, предложенията за царевица от новата реколта са на нива 300-310 лв./тон без ДДС. При очаквани много добри добиви и цени на царевицата, тя ще се окаже най-рентабилната зърнена култура за тази година, споделят експерти за Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още