IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък скок в цените на редките метали през последните шест месеца

Най-чувствително се е повишила цената на цериевия оксид – седемкратно от април насам

20:58 | 21.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Рязък скок в цените на редките метали през последните шест месеца

Цените на редица редки метали се увеличиха рязко през последните няколко месеца, след като квотите за техния износ, които бяха наложени от Китай, затрудниха световните им доставки, пише Bloomberg. Тези метали се използват при производството на твърди дискове, вятърни турбини и батерии за хибридните автомобили.

Най-чувствително се е повишила цената на цериевия оксид – тя е нараснала седемкратно за последните шест месеца. Металът, който се използва за полиране на полупроводници, се е търгувал срещу 36 долара за килограм на 19 октомври от около 4,70 долара за килограм на 20 април.

Цените на други редки метали, върху чийто добив Китай има монопол, са нараснали повече от два пъти, по данни на базираната в Лондон компания Metal-Pages Ltd., която следи цените на редкоземните елементи. Неодимият например, който участва в производството на магнити, е поскъпнал до 92 долара за килограм от около 41 долара за килограм през април, посочват от компанията.

Правителството на Китай намали квотите си за износ на редки метали през второто полугодие със 72% през юли. Страната добива над 90% от редките метали в света, като решението да се ограничат допълнително квотите предизвика критики на властите в САЩ, Япония и Германия.

Според представители на индустрията Китай продължава да ограничава допълнително износа.

„Редките метали се задържат на митниците и пратките се бавят”, посочва Джеф Грийн, който е президент на базираната във Вашингтон компания J.A. Green & Company, която представлява миньорите и купувачите на редки метали. „Мнозина смятат, че квотите за износ през второто полугодие на 2010 г. са изчерпани”, допълва той.

Правителството на Китай съобщи, че намаляването на квотите било необходимо, за да могат да се закрият замърсяващи околната среда мини. Според властите наличният добив може да задоволи вътрешното търсене. От Министерството на търговията в Китай обявиха вчера, че страната ще „продължи да предоставя редки метали на света”, като същевременно ще спазва ограниченията „за защита на изчерпаемите ресурси и осигуряване на устойчиво развитие”.

Според анализатори принос за силното покачване на цените през последните шест месеца има очакването за въвеждане на по-нататъшни ограничения и засилване на контрола над износа на редки метали през следващата година.

Редките метали са група от 17 метални елемента, в това число лантан, европий, неодим и церий. Те се използват за производството на радари, мощни магнити, твърди дискове в преносимите компютри, катализатори за автомобили, батерии за електрически автомобили и вятърни турбини.

Според правителствата на САЩ и Япония Китай използва неправомерно монопола си върху добива чрез налагането на квоти и такси върху износа. Според представители на японското правителство доставките на редки метали за Япония са били намалени, след като китайски риболовен кораб се сблъска с две лодки от бреговата охрана на Япония в Източнокитайско море през това лято.

Засега обаче не става ясно дали забавянето на пратките се дължи на нови ограничения или износителите просто са изчерпали квотите, които Пекин наложи през юли.

Китай определи лимит за производството на редки метали от 89 200 метрични тона през тази година, а квотата за износ е била намалена до 22 300 тона през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nide
преди 13 години
Така наречените "редки метали" не са 17, а 15 елемента от групата на лантанидите (атомни номера 57-71). Елементите yttrium (39) и scandium (21) се включват към групата защото имат подобни свойства. http://***.ptable.com/За 2010 г. според Lunas търсенето по региони в (t) е: Китай - 72 000, Япония - 32 000, Европа - 13 000, САЩ - 11 000, Азия - 5 000.Цените през последните години са горе-долу следните: USD/kg - 2007, 2008, 2009, 2010-SepLanthanum Oxide: 3, 8, 6, 37Cerium Oxide: 2, 4, 5, 36Praseodymium Oxide: 28, 37, 14, 56Neodymium Oxide: 29, 27, 14, 57Samarium Oxide: 4, 5, 3, 33Europium Oxide: 300, 475, 450, 585Terbium Oxide: 555, 650, 350, 597Dysposium Oxide: 85, 110, 100, 288 По принцип вероятно в следващите няколко години ще има проблем с доставките на "тежките редки метали" и Neodymium от "леките".Интересното е, че няма съвременно оръжие вкл. и "умните" бомби в което да не се влагат такива елементи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още