IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с нов рекорд, среброто достигна 30-годишен връх

Очакванията за трета финансова инжекция в САЩ и за разрастване на кризата с държавните дългове в еврозоната тласкат цените на златото нагоре

17:13 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Златото с нов рекорд, среброто достигна 30-годишен връх

Цената на златото постави пореден рекорд в днешната търговия на световните стокови борси, след като скочи над 1 430 долара за тройунция, предаде Bloomberg.

Опасенията за висока инфлация и за разрастване на кризата с държавните дългове в еврозоната са основни двигатели за поскъпването на ценните метали, коментират анализатори.

Среброто междувременно отбеляза най-високите си ценови нива за последните повече от 30 години, след като курсът на долара се понижи до триседмично дъно срещу йената на валутните пазари и отстъпи срещу повечето от водещите валути.

Поевтиняването на долара обикновено вдига цените на стоките, които се търгуват в щатската валута.

Златото с доставка през февруари поскъпна до рекордните 1 432,50 долара за тройунция на стоковата борса в Ню Йорк. Към 16:55 ч. българско време цената му се движи с по-леко повишение от 0,6% до 1 424,10 долара за тройунция, като нараства за седма поредна сесия.

Златото с незабавна доставка междувременно се покачва с 0,3% до 1 428,40 долара за тройунция, след като по-рано докосна рекордните 1 431,25 долара за тройунция.

Златото е поскъпнало с 30% от началото на тази година, след като централните банки запазиха ниските лихвени проценти, за да насърчават икономическия растеж.

Според анализатори дълговата криза в еврозоната и очакванията за трета финансова инжекция от Федералния резерв са основните причини златото да поскъпва през последните дни.

Среброто с доставка през март поскъпва с 3,1% до 30,65 долара за тройунция. По-рано днес цената му се повиши до 30,75 долара, което е най-високото й ниво от март 1980 г.

Анализатори посочват, че зад поскъпването на златото и среброто стои и по-голямото търсене от Индия, където е в разгара си сватбеният сезон, по време на който търсенето на ценни метали традиционно се увеличава.

По-рано днес данни на Световния съвет по златото показаха, че в рамките на периода от юли до септември Индия е внесла 241 тона злато, което е с близо 22% повече в сравнение с миналогодишния внос.

Паладият с доставка през март се търгува с повишение от 2,8% до 772,30 долара за тройунция, докато платината с доставка през януари поскъпва с 1% до 1 730,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още