fallback

Китай отново отряза квотата за износ на редки метали

Това предизвика ръст в цената на акциите на компаниите, които добиват въпросните суровини

12:00 | 29.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Китай обяви ново ограничение на експортните квоти за някои редки метали. През първите шест месеца на следващата година те ще бъдат с 11 на сто по-ниски спрямо нивата им от тази година.

Анализатори обаче изчисляват, че реалното свиване на износната квота ще бъде 35% на годишна база, съобщава Ройтерс.

Въпросните метали са ключови за производството на високотехнологични продукти, а Китай разполага с 97% от глобалното предлагане на суровините. Те се влагат в създаването на хибридни автомобили, мобилни телефони, компютри и други технологични продукти.

Действията на Китай отново дават тласък на изследователската дейност за откриване на залежи от редките метали. Особено активни в това отношение са компаниите Molycorp и Thompson Creek Metals от САЩ и Канада, които опитват да разконсервират мини в двете държави.

Две австралийски компании също са заявили, че скоро ще започнат добива на дефицитните суровини.

През последните седем години Китай неизменно понижава квотите за износ на редки метали, за да успее да се справи с увеличаващото се вътрешно търсене от местните компании.

След новината акциите на Lynas Corp, която притежава най-голямото находище на редки метали извън Китай, поскъпнаха с над 10 на сто. С близо толкова се повиши и пазарната капитализация на China Rare Earth Holding, Arafura Resources, Alkane Resources и Greenland Minerals and Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
fallback