IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка предупреди за растящите цени на храната

Индексът за цените на храните на Световната банка е скочил с 15% от октомври до януари, главно заради цената на пшеницата

23:13 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка предупреди за растящите цени на храната

Растящите цени на храните в световен мащаб са довели до „крайна“ бедност 44 млн. човека в развиващите се страни от юни насам, показват оценки на Световната банка, предаде Bloomberg.

Индексът за цените на храните на Световната банка е скочил с 15% от октомври до януари, главно заради цената на пшеницата. В момента индексът е с 3% под върха си от 2008 г., когато високите цени на храните предизвикаха безредици в повече от десет страни.

“Глобалните цени на храните растат до опасни нива и заплашват десетки милиони бедни хора по света“, се посочва в изявление на президента на Световната банка Робърт Зелик.

Цените на пшеницата и царевицата на стоковата борса в Чикаго са нараснали още повече, след като през 2010 г. скочиха с около 47%. Природни бедствия унищожиха голяма част от реколтата. Растящите разходи за храна допринесоха за разгарянето на протестите в Тунис и Египет, довели до смяна на правителствата.

Растящите цени на храната не са били главната причина за политическите размирици в Африка и Близкия изток, но са били “утежняващ фактор”, посочва Зелик.

За разлика от 2008 г. цената на ориза е нараснала доста по-умерено, а добрата реколта в много африкански страни е предотвратила изпадането в крайно тежки условия за много хора, посочват от банката. Според институцията перспективите пред цените на ориза „изглеждат стабилни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още