fallback

Цената на петрола се вдигна от двуседмичното си дъно

Петролът поевтиня рязко с повече от 4% вчера след четвъртата поред експлозия в ядрената централа Фукушима в Япония

09:05 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се вдигна леко от двуседмичното дъно, което удари вчера, под влияние на подновените тревоги, че износът на суровината от държавите в Близкия Изток е застрашен от разрастващата се политическа криза в региона.

През последните няколко дни петролът поевтиня значително заради бедственото положение в Япония, причинено от земетресението на 11 март, и последвалото го цунами и ядрена авария. Заради опустошителните последици от бедствието световните пазари понесоха тежък удар, а цената на петрола падна, защото Япония е третата по големина икономика в света.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва леко с 0,3% до 97,45 долара за барел в днешната електронна търговия. Бахрейн обяви извънредно положение в страната в резултат от засилващите се граждански размирици вчера. Саудитска Арабия изпрати войски в монархията в понеделник, което може да въвлече Иран в конфликта, коментират анализатори.

Във вчерашната редовна сесия цената на петрола падна рязко с 4% до 97,18 долара за барел след четвъртата експлозия в ядрената централа Фукушима в Япония. Спадът е най-силния за последните пет месеца, а цената на петрола отчете най-ниското си ниво от 28 февруари, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол е поскъпнал с 20% през последната година.

Сортът брент също поскъпва леко днес с 0,1% до 108,65 долара за барел, след като цената му се срина с 4,5% вчера до 108,52 долара за барел.

На Япония се падат 5,2% от световното потребление на петрол през 2009 г., сочат данни на петролната компания BP, което я нарежда на трето място в света, след САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 03.09.22 г.
fallback