IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто е много далеч от справедливата си стойност спрямо златото

Съвсем реално е среброто да поскъпне с около една трета, за да достигне историческите си равновесни стойност

10:33 | 29.03.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Среброто е много далеч от справедливата си стойност спрямо златото

Някои биха казали, че майката природа е най-добрият разпределител на активите, ако се гледа в достатъчно дълъг времеви хоризонт. Изхождайки от това твърдение, може да се твърди, че среброто е доста подценено спрямо златото.

Според автора на „Малката книга за инвестиции в суровини“ (The Little Book of Commodity Investing) Джон Стивънсън в природата има 16 пъти повече залежи от сребро, отколкото злато.

Цената на златото обаче е 38 пъти по-висока от тази на златото. Актуалната цена на среброто е около 37 долара за тройунция, докато златото се търгува по близо 1 420 долара за тройунция.

Съобразно базовите закони за търсене и предлагане и особено с оглед факта, че двата метала имат сходно приложение, разликата в цените им би трябвало да бъде далеч по-ниска.

„Среброто практически има същите физични характеристики като златото – то е средство за запазване на стойността и има ограничено приложение в индустрията“, посочва Стивънсън, който е портфолио мениджър във FirstAsset Management в Канада.

„За моите пари сделката на десетилетието ще бъде среброто. Златото беше най-добрата инвестиция за миналото десетилетие, но среброто ще бъде средството, с което инвеститорите ще могат да преодолеят настоящите бури в глобалната икономика“, твърди той.

През последните десет години златото е поскъпнало петкратно заради насочването на инвеститорите към по-сигурните активи. Първоначално треската за злато бе заради желанието за предпазване от мечи пазар, но впоследствие то бе използвано за защита от инфлация заради свалените в близост до нулата лихвени проценти в развитите страни.

Исторически погледнато, една тройунция злато се е търгувала 30 пъти по-скъпо от една тройунция сребро. При моментното съотношение от 1:38 може да се твърди, че среброто е подценено с около 27 на сто и съвсем реално може да се очакват нива от около 47 долара за тройунция, изчислява Стивънсън.

Това обаче не означава, че среброто ще успее да измести златото – жълтият метал винаги ще остане по-високо ценен не само заради по-оскъдните залежи, но и заради важността му за много от културите по света.

Златото бе във фокуса на вниманието през последното десетилетие. Спот пазарът за този метал е десет пъти по-голям от този за среброто. Най-големият борсово търгуван фонд (ETF) за търговия със злато – SPDR Gold Trust ETF разполага с активи за 55 млрд. долара, докато активите на еквивалентния фонд за пазара на сребро – iShares Silver Trust, са 13 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
yani1973
преди 13 години
Още няколко такива статии и в други сайтове по света и ще достиге справедливата си стойност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 13 години
Сребърцето миналата година 72% нагоре, но нищо чудно да продължи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
citizen_bg
преди 13 години
Ако кризата е само в главите на политиците защо много я усетиха и по джоба си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Metodiy
преди 13 години
В тези несигурни времена малко ме съмнява. Злато и сребро (вече) за сигурност, нефт за спекула :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
riik
преди 13 години
А може би златото е надценено и то ще падне.....все пак кризата вече е само в главите на политиците и в учебниците по история. Вече инвестицията в злато не е толкова доходоносна, колкото в други инструменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още