IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изострянето на конфликта в Близкия Изток вдигна цените на петрола

Подновеното насилие в Йемен, Сирия и Нигерия вдигна цените на петрола до най-високите им нива за последните две седмици

09:44 | 25.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Цената на американския лек суров петрол е скочила с 24% тази година. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Цената на американския лек суров петрол е скочила с 24% тази година. Снимка: sxc.hu

Изострянето на насилието в Близкия Изток и Северна Африка през последните два дни вдигна цените на петрола заради подновени опасения за прекъсване на доставките от региона.

Страните от Близкия Изток и Северна Африка са сред най-големите износители на петрол в света и започналите в началото на тази година граждански размирици там тласнаха цените на петрола бързо нагоре, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпва с 0,2% до 112,54 долара за барел по време на днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса. Цената му за кратко премина 113 долара, което е най-високото й ниво от 11 април, когато фючърсите достигнаха 113,46 долара за барел.

Поскъпването на петрола дойде след съобщения на AP, че сирийските сили за сигурност са задържали най-малко 200 демонстранти заради размирици в крайбрежния град Джебла, а при сблъсъците днес са били застреляни четири души.

Петролът сорт брент, добиван в Северно море, се търгува с повишение от 0,2% до 124,21 долара за барел в извънредните часове за търговия на Лондонската петролна борса днес.

Вчера президентът на Йемен Али Абдулах Салех се съгласи да се оттегли от поста си, след като протестите в страната не показаха признаци на утихване. Междувременно американският сенатор Джон Маккейн коментира, че бунтовниците в Либия се нуждаят от допълнителна помощ в борбата срещу силите на Муамар Кадафи.

Цените на петрола поеха нагоре и след като високопоставен представител на властите в Саудитска Арабия отрече вчера спекулациите, че страната обмисля да увеличи дневното си производство на петрол с 15 млн. барела.

Цената на американския лек суров петрол е скочила с 24% през тази година на фона на гражданските протести в Близкия Изток и Северна Африка, които свалиха лидерите в Египет и Тунис, след което се разпространиха в Либия, Алжир, Бахрейн, Иран, Оман, Сирия и Йемен.

Производството на суров петрол в Либия, което е било средно 1,6 млн. барела дневно през 2010 година, е паднало до 390 хил. барела на ден през месец март, показва проучване на Bloomberg.

Политическите сътресения в Нигерия, която е най-големият производител на петрол в Африка и четвъртия по големина износител на суровината за САЩ, също така подкрепят ценови нива за петрола от над 100 долара за барел, коментират за Bloomberg анализатори.

Най-малко 500 души са загинали при религиозни сблъсъци, избухнали след президентските избори в Нигерия на 16 април, съобщава AP. На изборите победи сегашният държавен глава Гудлък Джонатан, който е християнин от южната част на страната. Резултатите бяха оспорени обаче от съперника му Мухамаду Бухари, който е от северните мюсюлмански общности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още