fallback

Среброто привлича все повече спекулативен капитал

Анализатори очакват корекцията на пазара на сребро да достигне 10%

13:51 | 29.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Все по-голямото количество спекулативен капитал изглежда, че ще изстреля среброто над 31-годишния рекорд, достигнат през последните дни, пише CNBC

„Мисля, че това което наблюдаваме, е една огромна пазарна спекулация, в сърцето на която са борсово търгуваните фондове (exchange traded funds, ETF) за сребро. Във четвъртък сребърните ETF се търгуваха повече от S & P 500  ETF“, казва Кевин Грейди, брокер на благородни метали в MF Global.

Сребърният ETF iShares Silver Trust изтъргува почти 180 млн. акции в четвъртък - доста над средния за фонда 10-дневен обем на търговия от 104 млн. акции. Изтъргуваният обем е и над 3 пъти по-голям от средния дневен обем на фонда за миналата седмица, възлизащ на около 50 млн. акции. S&P 500 ETF изостава отново, с изтъргувани 120 млн. акции в четвъртък, което е по-малко от средно търгуваните от фонда обеми от 140 млн. акции на ден.

„Като цяло, когато наблюдавате толкова много хора, прииждащи и търгуващи на даден пазар, това обикновено означава, че сме на прага на корекция“, казва Грейди. Според него, няма да е изненада корекцията да достигне 10%, въпреки че тенденцията за покачване изглежда ще продължи още известно време.

„Мисля, че на това ниво пазарният балон (при среброто) има достатъчно потенциал, за да стигнем цена от 50 долара“, казва Грейди.

В четвъртък среброто продължи да се покачва, като през сесията достигна ръст от 7%, преди да затвори с печалба от 3,4% до 47,52 долара – най-високата цена от рекордните при затваряне на сесия 48,7 долара от януари 1980 г. По време на търговията среброто се докосна до 49,52 долара за тройунция, малко под рекордните за всички времена 50,35 долара. Все пак среброто е доста под инфлационно претеглената цена от 1980 г., която  към днешна дата възлиза на 139,88 долара.

„Всички са насочили вниманието си върху долара и лихвените проценти. Това, което може да промени нещата, е една валутна интервенция или рязко повишаване на лихвените проценти. Подобна стъпка би повишила долара, но фактът, че Бернанке даде знак, че ще остави лихвените проценти ниски, е добра новина за купувачите на сребро и злато“, казва Джордж Геро от RBC Wealth Management.

В четвъртък златото се повиши с почти процент, или с 14,2 долара за тройунция до рекордните 1530,8 долара.

„Това, което определено мога да кажа, е, че пазарът на сребро е подкрепян от факта, че е по-малко ликвиден от този на златото. Също така, няма и спад в индустриалното търсене на сребро, тъй като то е доста нееластично. Ако ще правите мобилен телефон, ще ви трябва малко сребро“, казва Джеймс Стил, главен стратег за суровините на HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
fallback