IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aurubis очаква търсенето и цените на медта да останат високи

Очакваме да видим моменти, в които цената на медта се задържа над 10 хил. долара за тон, прогнозира Петер Вилбранд

21:38 | 04.05.11 г.
<p>
	Заводът в Пирдоп. <em>Снимка: Aurubis</em></p>

Заводът в Пирдоп. Снимка: Aurubis

Най-голямата компания за добив на мед в Европа - Aurubis, очаква общото търсене на мед да остане силно тази година, а цените да достигат от време на време до 10 хил. долара за тон, прогнозира висш мениджър на компанията, цитиран от Ройтерс.

Петер Вилбранд, член на изпълнителния борд, който отговаря за основния добив на мед, коментира, че възстановяващата се икономика в развиващите се пазари и Европа и нуждата от възстановителни дейности в Япония увеличават търсенето на мед.

„Ще имаме недостиг на мед тази година и цената на медта ще нарасне през следващите месеци отново“, коментира той пред агенцията в завода на компанията у нас в Пирдоп.

„Очакваме да видим моменти, в които цената на медта се задържа над 10 хил. долара за тон“, казва той.

Заводите на Aurubis работят с пълен капацитет, за да посрещнат търсенето и производството на катодна мед през фискалната 2010/11, която започва през октомври, ще възлезе на около 1,14 млн. тона, в синхрон с миналата година, допълва той.

По думите му при запасите от меден концентрат в момента има излишък, но за цялата година пазарът ще постигне относително равновесие, тъй като японските фабрики, засегнати от природните бедствия, са възстановили производствените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още