IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестабилността в цените на петрола не стихва

Силният спад в цените на петрола вчера бе последван от повишение заради спекулации около намаляващите резерви на ОПЕК

09:17 | 24.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Брентът е поскъпнал с 55% през последните 12 месеца. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Брентът е поскъпнал с 55% през последните 12 месеца. Снимка: sxc.hu

Цените на петрола продължават да са нестабилни и след силния спад вчера тръгнаха нагоре в отговор на подновени опасения, че ограничените доставки на петрол от Либия ще намалят резервите от суровината на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

По-рано през този месец стана ясно, че износът на суров петрол от Либия е паднал със 79% на месечна база през март заради тежката политическа криза в страната. Либия е страната с най-големи петролни запаси в Африка, въпреки че Нигерия е най-големият износител, пише Bloomberg.

Според анализатори на Morgan Stanley е много вероятно ОПЕК да увеличи производството на петрол заради намаляващите си резерви. От инвестиционната банка прогнозират, че средните цени на сорта брент ще скочат с 20% тази година до 120 долара за барел и ще достигнат 130 долара за барел през 2012 г.

Американският лек суров петрол поевтиня с повече от 2% във вчерашната редовна сесия на фона на страховете, че еврозоната няма да успее да овладее кризата с държавните дългове, засегнала Гърция, Ирландия и Португалия. Това доведе до спад в курса на еврото и увеличи търсенето на щатската валута като по-малко рисков актив.

В предварителната търговия на Нюйоркската петролна борса днес американският лек суров петрол поскъпва с 0,7% до 98,40 долара за барел.

Цената му падна с 2,4% до 97,70 долара за барел в редовната сесия вчера, но остава с 39% над миналогодишните си нива главно заради тревоги, че политическата криза в Близкия изток и Северна Африка ще наруши износа на петрол от региона.

Добиваният в Северно море сорт брент поскъпва също с 0,7% до 110,92 долара за барел днес, след като вчера цената му падна с 2% до 110,10 долара за барел. Брентът е поскъпнал с 55% през последните 12 месеца.

Следващата среща на петролния картел ОПЕК ще се проведе във Виена на 8 юни. Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи миналата седмица, че има „ясна, спешна нужда” от увеличаване доставките на петрол, като загатна, че може да координира увеличаване на предлагането, в случай че ОПЕК не вдигне своето производство през юни.

МАЕ, основана през 1974 г. в отговор на арабската петролна криза, координира енергийната политика на 28 развити икономики. На 19 май експерти на организацията предупредиха, че високите цени на петрола заплашват икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 12 години
Колко мнооооого политика има в цените на всичко от суровините, през валутните курсове, че да се стигне и до сфератата на услугите! Светът ще излезе от кризата, когато се остави пазара сам да регулира всичко, ноооооо това няма да е скоро. Затова ще затъваме все повече и повече, едни правителства ще печатат хартийки, други ще си държат валутата подценена, трети ще започват измислени държавни "революции" и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още