IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява заради слуховете за нова помощ за Гърция

Търсенето на ценния метал от страна на централните банки е основен фактор за поддържането на цените

12:26 | 01.06.11 г. 4
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Златото поевтинява в унисон с месечната тенденция за спад през май заради намалелите инвеститорските опасения, че Гърция може да стане първата фалирала държава от еврозоната, които вдигнаха търсенето на ценния метал до небето, съобщи Bloomberg.

Среброто също поевтиня. Златото с незабавна доставка за втори пореден ден се понижи, този път с 0,4% до 1 529,73 долара за тройунция, преди да достигне нива от 1 532,40 долара преди обед в Сингапур. Вчера цената достигна 1 540,78 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 4 май. Среброто поевтиня с 1,5% до 37,948 за тройунция.

Гърция вероятно ще получи нови заеми, които са й необходими да избегне фалит, обяви вчера рейтинговата агенция Fitch. След като запълни финансова дупка от около 30 млрд. евро през миналата година, Европейският съюз вероятно няма да принуждава Гърция да удължи матуритетите, като на подобна стъпка се противопоставя Европейската централна банка, се посочва в изявлението на  Fitch.

„Някои инвеститори са насърчени от сигналите, че Гърция ще получи спасителен пакет и ще избегне фалита, и продават своето злато“, заяви Хван Ил До, старши брокер на KEB Futures Co. в южнокорейската столица Сеул. „Неизбежни са минимални загуби за златото, ако иска да удължи бичия тренд“, добави той.

Златото на кюлчета удължи 10-годишния си ръст, достигайки рекордното ниво от 1 577,57 за тройунция на 2 май, докато инвеститорите търсеха убежище срещу дълговата криза в Европа, по-слабите валути и възраждащата се инфлация. Изкупуването му от централните банки също подпомогнаха повишаването на цените, които само през тази година нараснаха със 7,9%. 

През април Русия и Мексико изкупиха злато за своите резерви, което в момента се оценява на 1 млрд. долара.

„Търсенето от централните банки е основният фактор, поддържащ цените на златото“, твърди Ойген Вайнберг, ръководител на отдела за проучване на суровините в  Commerzbank AG.

Според Он И Лин от Phillip Futures Pte. предпазливият оптимизъм относно помощта за Гърция е намалил нежеланието да се рискува. „Въпреки слабостта на долара златото не успя да удължи поскъпването си, тъй като бяха предпочетени по-рискови активи“, посочи той.

Промените при паладия и платината са незначителни, като те се търгуват съответно на 778 долара и 1 827,50 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Ти досега не си ли осъзнал, че финансовите коментари са във формата(нещо се случва), следователно (ще се случи нещо, което искам)Какво точно се случва няма особено значение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
две + две не винаги са 4, защото помоща не е за Гърция а за френските и немски банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
smallmouse
преди 12 години
Toчно така! Печатницата за пари работи на пълни обороти,гаранция,че златото ше скочи до небесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Гари
преди 12 години
"Някои инвеститори са насърчени от сигналите, че Гърция ще получи спасителен пакет и ще избегне фалита, и продават своето златоКакъв е тоя безхаберник. Точно обратната е връзката. Ако ще се помага на Гърция - това означава ново печатане на пари и нов ръст на златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още