IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на ОПЕК обсъждат вариант за повишаване на добивите на петрол

Увеличението може да бъде с до 1 млн. барела дневно спрямо прогнозата, оповестена от агенцията през юни миналата година

18:33 | 03.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

В навечерието на насрочената за 8 юни сесия на Организацията на държавите - износителки на петрол (ОПЕК) нейните членове обсъждат възможността за първи път от 2007 г. насам да бъдат увеличени ежедневните добиви от суровината, съобщава британският вестник Daily Telegraph.

По данни на представител на ОПЕК, цитиран от изданието, добивът на петрол може да бъде увеличен с до 1 млн. барела дневно. Мярката би стабилизирала цената на суровината, която надхвърля 100 долара за барел.

До момента не се очакваше повишаване на добивите, „въпреки че в разгара на скорошното напрежение в Близкия Изток цената на барел петрол надхвърли в Лондон 125 долара по фючърсни сделки“, посочва Daily Telegraph.
Сега обаче редица представители на организацията „са склонни да възприемат реализирането на подобна идея“, се казва в материала на британското издание.

Министърът на петрола и полезните изкопаеми на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ан Нуейми смята, че „трябва внимателно да се следи динамиката на петролния пазар и ако има нужда  от увеличаване на добива на петрол, ние трябва да вземем съответното решение“.

По-рано Международната агенция по енергетика преразгледа средносрочната прогноза за търсенето на петрол в световен мащаб в посока нагоре.

Според прогнозите на агенцията световният потенциал за добив на петрол също трябва да нарасне между 2009 г. и 2015 г. от 91,4 млн. барела дневно до 98 млн. барела. Това представлява милион и половина барела повече в сравнение с прогнозата, оповестена от агенцията през юни миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още