IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разлика от над 20% при борсовите оферти „купува“ и „продава“ за пшеницата

Купувачите предлагат цени от 290-300 лв./т, а продавачите искат 350-380 лв./т

17:16 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Разлика от над 20% при борсовите оферти „купува“ и „продава“ за пшеницата

През първата седмица на август на Софийска стокова борса (ССБ) имаше оферти както за покупка, така и за продажба на хлебна пшеница, макар и за неголеми количества. За разлика от предната седмица обаче, когато беше сключена първата сделка за жито от нова реколта, за последните дни до сделка не се стигна. Причината е разликата при оферираните цени „купува“ и „продава“ от над 20%.

Купувачите предлагат цени от 290-300 лв./т, докато продавачите искат 350-380 лв./т*. Сключената миналата седмица сделка беше при цена от 380 лв./т пшеница.

За сравнение, на борсата в Будапеща в началото на август се сключваха сделки за пшеница при цени (преизчислени в лева) от 363 лв./т, които са с 24 лв./т по-ниски от стойностите от миналата седмица. На други големи стокови борси в Европа цените на зърното също се задържат или се понижават. Експерти обясняват това с големите покупки от Египет на руска пшеница (а не на европейска).

Котировките на суровото олио в Ротердам практически запазиха нивата си от миналата седмица от 1470 долара/т.

Захарта в Лондон обаче само за седмица поевтиня с 8% до 720 долара/т. Според пазарни наблюдатели, към момента това се дължи не на промени на търгуваните обеми захар на международните пазари, а на инвестиции на големи международни инвестиционни фондове, които влагат или изтеглят средства в някои основни хранителни и други суровини. Такава беше и причината за покачването на цените на захарта в Лондон около началото на юли.

 *Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още