IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще губи стотици милиони долари заради „Северен поток“ и „Южен поток“

Fitch прогнозира падане с 20% на приходите на украинската компания "Нафтогаз" през 2012 г., заради пускането в експлоатация на новия газопровод

12:13 | 09.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Украйна ще губи стотици милиони долари заради „Северен поток“ и „Южен поток“

Още през следващата година Украйна може да загуби до 700 млн. долара в резултат на пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток“. Това пише „РИА Новости“, позовавайки се на украински медии, които цитират източници от украинското Министерство на енергетиката.

Вчера официално беше пуснат в експлоатация първият етап на газопровода „Северен поток“, който ще снабдява с руски газ Германия и други страни от Северна Европа. В началото на следващата година първата част на газопровода ще достигне пълния си капацитет от 27,5 млн. куб. метра годишно.

Мажоритарен собственик (51%) на „Северен поток“ е Газпром. За октомври 2012 г. е планирано да бъде пуснат в експлоатация и вторият етап на газопровода, с което той ще достигне пълния си капацитет от 55 млрд. куб. м годишно газ.

По този повод източник от украинското Министерство на енергетиката коментира: „Безусловно, за Украйна пускането на „Северен поток“ е болезнено, но не прекалено. Много по-сериозно може да ни „удари“ въвеждането в експлоатация на газопровода „Южен поток“.

По мнение на международната рейтингова агенция Fitch „Северен поток“ ще има негативни последствия за украинската държавната компания „Нафтогаз“, чийто рейтинг сега е „ССС“, т.е. само на една степен над нивото, с което се оценяват компаниите, заплашени от банкрут. В коментара на Fitch се казва, че приходите на „Нафтогаз“ през 2012 г. може да намалеят с около 20% заради пускането в експлоатация на „Северен поток“.

Засега не е известно с колко точно ще намалее транзита на руски газ за Европа през Украйна. По думите на президента на Русия Дмитрий Медведев това „ще зависи от търсенето на газ в Европа“.

През миналата 2010 г. по украинската газопреносна система са минали 95,4 млрд. куб. м руски газ, което е около две трети от износа на Газпром за Европа. От транзитирането на руския газ „Нафтогаз“ е имала нетна печалба от 1,3 млрд. долара.

Плановете на Русия за реализация на „Северен поток“ и „Южен поток“ президентът на Украйна Виктор Янукович преди нарече „снаряди, които идват все по-близо“, припомня руската медия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хехе... "Южен поток" май ще почака... :lol: Той ще обслужва южна Европа, а тя фалира и май скоро няма да има нужда от толкоз много газ. А пък и "царя дава, а пъдаря не дава" - тате рече "нече!"... :lol: Бълагрия не иска руски енергийни проекти на територията си. Украйна да спи спокойно! Ние ще чакаме На(бъл)буко, а там - я The Camel, я The Camel's Driver... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още