IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на скъпия петрол?

Разликата между контрактите с незабавна доставка и тези с доставка след 5 години достигна рекордните 30 долара за барел

13:19 | 28.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Идва ли краят на скъпия петрол?

Петролните контракти за доставка на суровината в рамките на следващите три до пет години се търгуват с рекордно ниска отстъпка от спот цената на черното злато. Това повдига въпроса дали ерата на цени над 100 долара за барел няма да се окаже краткосрочен феномен, пише Financial Times.

Спот цената на петрола, или цената за незабавна доставка, се е увеличила с 20 долара от началото на годината, като сортът брент се търгува около 125 долара за барел. В същото време контрактите за доставка на петрол през декември 2018 година са поскъпнали с 1 долар до 95 долара за барел.

По този начин се отваря рекордна разлика от над 30 долара между спот цената и петгодишните фючърси.

„Пазарът има разбиране, че предлагането на петрол ще се увеличава занапред и това натиска цената на форуърдните контракти“, коментира Марк Томас, ръководител на отдела за търговия със суровини на Marex Spectron.

Според него има очаквания за ръст на производството в Ирак, Бразилия, САЩ и Канада.

Най-големият производител на петрол в света – Саудитска Арабия, също очаква повишени доставки от тези държави и определя настоящото ниво на котировките като „неоправдано“.

Добивът на петрол в САЩ в момента е на 10-годишен връх, след като компаниите започнаха експлоатация на залежите от шисти, съобщава вестникът.

Анализатори и инвеститори смятат, че форуърдните продажби от страна на американските компании са в основата на ниските цени на дългосрочните контракти. Сривът в цената на газа също допринася за тенденцията за поевтиняване на петрола.

Мнозина представители на сектора обаче са скептични за това, че предстои увеличение на предлагането.

„Според нас цените на петрола ще са доста по-високи през идните години от това, което показва форуърдната крива“, посочва Пол Хорснел, ръководител на звеното за анализи на суровини в Barclays.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) също предупредиха, че увеличеното производство в САЩ по всяка вероятност няма значително да повлияе на динамиката в предлагането на петрол като цяло.

Ценовата разлика се вижда и при други форуърдни контракти. Спредът между договорите с незабавна доставка и с доставка след три години е нараснал до 25 долара за барел, което не се е случвало поне от 1998 година насам, показват данни на Bloomberg.

Макар разликата в цените често да отразява доста плиткия пазар с физическа доставка на петрол, разликата между спот и форуърд цената в момента е доста по-голяма, отколкото при други подобни пазарни ситуации, като тези от 2004 и 2008 година например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Склонен съм да приема, че идва краят на скъпия петрол. Настъпва краят на петрола изобщо като ресурс. Това е, което ще го направи не скъп, а все по-скъп, до момента, когато, колкото и пари да имаш, все ще е тая.Настъпва ерата на силикатите и на войната с камъни за вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Тази статия е вярна само при няколко условия:1. Светът ше престане на употребява пластмаси, да произвежда все повече храни в едно все по-механизиращо се село в странитите от Третия свят, както и да произвежда и да продава леки коли над нивата от 2000 г;2. Китай и Индия ще престанат да повишават жизненото си равнище и от там потреблението на енергия за транспрот, удобства и земеделие. 3. За жалост обаче всеки процент плюс към БВП само на тези две страни ще добаве търсене на коли, самолетни билети и енергия, както и на пластмаси и понеже няма да има значително увеличаване на производството, положението с енергията ще става все по-трагично.4. И след всичко това ми посочете за последните 10 години открити понсе няколко големи находища на петрол и газ по света....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Логиката в тази статия ми напомня за вица, как метеорологът предсказвал времето по това колко индианците събират дърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още