IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски експерти подкрепиха фракинга

Правителството на Острова ще подложи доклада на обществено обсъждане преди да реши окончателно за технологията при сондажите за шистов газ

18:25 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Британски експерти подкрепиха фракинга

Британски експерти подкрепиха проучванията за шистов газ чрез фракинг, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомня, че преди около година властите на Острова временно забраниха прилагането на технологията, след като бяха регистрирани две слаби земетресения в региони, където се правят сондажи за шистов газ.

Заключението на експертен доклад, поръчан от правителството в Лондон, е, че е безопасно да бъде възобновен фракинга – вкарване на вода, химикали и пясък в шистовите джобове, за да се освободи съдържащият се в тях газ.

Властите във Великобритания обаче предлагат по-строги правила и затегнат контрол за сеизмичен мониторинг.

„Рисковете от сеизмична дейност, свързана с хидравличното разбиване, са малки и възможността за щети е малко вероятна“, пише в доклада.

В документа обаче не се споменават рисковете за околната среда, заради които екоактивисти от двете страни на Океана настояват фракинга да се забрани при сондажите за шистов газ.

През следващите седмици британското енергийно министерство ще подложи констатациите в доклада на обществени обсъждания, след което ще вземе окончателно решение за технологията, с която се правят проучванията и добива на суровината.

От агенцията припомнят, че миналата година Франция забрани прилагането на фракинга за разработването на запасите й от шистов газ заради опасения от замърсяване на околната среда.

Наскоро обаче два отделни доклада свързаха сондажите за шистов газ със земетресения, регистрирани в Щатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още