IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния планира да удължи мораториума върху добива на шистов газ до 2014 г.

Експлоатацията на шистовия газ е доказателство за безотговорността към природните ресурси на Румъния, коментира в интервю екоминистърът на страната

11:05 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Румъния планира да удължи мораториума върху добива на шистов газ до 2014 г.

Румъния вероятно ще удължи мораториума върху проучването и добива на шистов газ с две години, до 2014 г., съобщи в интервю за Agerpres румънският министър на околната среда и горите Рована Плумб, предаде онлайн изданието naturalgaseurope.com.

Правителството на премиера Виктор Понта още през май взе решение да спре със сондажите за шистов газ, въпреки че предишният кабинет на Михай Разван Унгуряну даде права на Chevron да проучва и експлоатира евентуалните залежи.

Румънското правителство дори предложи Европейският съюз да наложи мораториум върху сондажите на европейско равнище.

Разсекретените договори с компанията показаха, че старото румънско правителство се е съгласило да издаде лицензите на енергийния гигант срещу от 3,5 до 13% от стойността на откритите залежи на шистов газ.

В интервюто Рована Плумб разкритикува политиката, провеждана от предишните правителства на страната, която е подкрепяла сондажите за шистов газ.

„Експлоатацията на шистовия газ е доказателство за безотговорността към природните ресурси на Румъния“, коментира екоминистърът на северната ни съседка.

Рована Плумб допълни, че Букурещ няма да отстъпи от сегашната си позиция, докато не бъдат открити доказателства, че добиването на шистов газ е безопасно за околната среда и здравето на хората.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още