IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът на Острова настоява за добив на шистов газ

Резултатите от проучване показват, че запасите в страната биха задоволили годишното потребление на синьо гориво само за година и половина

15:46 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът на Острова настоява за добив на шистов газ

Великобритания да започне да добива шистов газ, за да намали зависимостта си от вноса, призоваха от британския Институт на директорите, най-старата организация, обединяваща бизнес лидерите на Острова.

Ако не започне разработването на британските ресурси на синьо гориво, разходите на страната за внос на природен газ биха могли да нараснат от 8,5 млрд. евро, колкото са днес, до повече от 11 млрд. евро през 2015 г., изчисляват от института, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че до 2004 г. Великобритания е била нетен износител на природен газ, но устойчивият спад в добивите през последните няколко години прави страната все по-зависима от вноса на синьо гориво, основно от Норвегия и от Катар.

В нов доклад от института посочват, че единственият начин да се неутрализира влиянието на вноса на синьо гориво е да започне разработването на британските шистови находища.

От бизнес лобито посочват също така, че добивът на шистов газ на Острова ще доведе и до спад на цената на природния газ за крайните потребители.

Резултатите от геоложко проучване във Великобритания показват, че запасите на страната от шистов газ са около 150 млрд. куб. м, което обаче би задоволило годишното потребление на газ на Острова само за година и половина.

Бизнесът все пак признава, че добивът на шистов газ няма да разреши енергийните проблеми във Великобритания, тъй като продукцията от Северно море ще продължи да пада, а програмата за инвестиции в „зелена“ енергия ще доведе до повишение на цените.

Според организацията за страната е важно да изгради микс от енергийни източници, в който шистовият газ да играе важна роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още