fallback

Най-големият производител на редки метали в Китай спря работа

Компанията замразява производството, за да насърчи стабилизирането на цените на металите

16:27 | 25.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Най-големият производител на редкоземни метали в Китай спря производството в опит да обуздае поевтиняването им, предаде CBS.

Държавната компания Baotou Steel Rare Earth съобщи, че спира производството, за да насърчи стабилизирането на цените на редките метали, които се използват най-вече от технологичните компании.

Компанията засега не разкрива кога смята да възобнови производствените си дейности и отказва допълнителен коментар по темата.

Пекин затяга контрола над добива и износа на редки земни елементи, за да “улови” колкото се може повече от печалбите на западните производители на мобилни телефони и други високотехнологични продукти.

Делът на залежите от редки минерали и метали в Китай от общия обем на световните запаси е 30%, но страната осигурява около 90 на сто от добивите.

През 2009 г. Пекин разтревожи потребителите, като наложи квоти за износ на редки метали, въпреки възраженията на САЩ, Япония и Европейския съюз, които стигнаха и до Световната търговска организация (СТО). Китайското правителство също така се опитва да обедини производителите в малки и контролирани от властта групи.

Търсенето на редките метали се забави значително заради световната криза, което оказа натиск и върху цените им. Заради ограниченията в китайските добиви някои потребители преминаха към техни алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
fallback