IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола тръгна нагоре заради конфликта между Израел и Ивицата Газа

Временното спиране на производството в Северно море допълнително подкрепи ръстовете

22:37 | 16.11.12 г. 2
Цената на петрола тръгна нагоре заради конфликта между Израел и Ивицата Газа

Цената на петрола се повиши в последната за седмицата сесия на стоковата борса в Ню Йорк заради серията ракетни удари, които си разменят Израел и Ивицата Газа, предаде Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември, които изтичат днес, поскъпнаха с 1,22 долара до 86,67 долара за барел. Януарските контракти добавиха 1,3% до малко над 87 долара за барел.

В Лондон януарските контракти на сорта брент поскъпнаха с 85 цента до 108, 06 долара за барел заради прекъснатото производство в Северно море.

Най-голямата норвежка нефтена компания Statoil обяви, че добивите в находището Troll C все още не са възобновени заради технически проблеми. Това прекъсване сви производството на петрол в Норвегия с 10 на сто, отбелязва информационната агенция.

Майк Уитнър, който оглавява отдела за пазарни проучвания на Societe Generale в Ню Йорк, прогнозира, че цените на петрола ще продължат да се покачват заради сблъсъка между Израел и Ивицата Газа, който е на път да прерасне във война.

“Изобщо не е необходимо боевете да са в близост до находищата, за да оказват влияние върху цените”, посочи той.

“Ракетните удари на Израел и Хамас, както и прекъсването на производството в Северно море, създаде идеалната ситуация за още няколко долара отгоре за цената на петрола”, допълни Адисън Армстронг, директор пазарни проучвания в Tradition Energy.

Днес в Тел Авив и Йерусалим отекнаха предупредителните сигнали за въздушно нападение. Поне една ракета е паднала в близост до Йерусалим, потвърди говорител на израелската полиция.

Още вчера Израел предупреди, че ще пристъпи към сухопътна военна операция, ако обстрелът продължи.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото се повиши леко в днешната сесия, но записа загуба за седмицата заради по-слабото търсене.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември добавиха 90 цента до 1 714,7 долара за тройунция. Цената е с близо 1% под нивото, което записа в края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още