IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се прицели в пазара на "зелена" енергия

Кралството планира мащабни инвестиции в строителството на соларни централи и иска да изнася ток за Европа

10:00 | 08.12.12 г. 6
Саудитска Арабия се прицели в пазара на "зелена" енергия

Освен, че е лидер на петролния пазар, Саудитска Арабия се прицелва и в една друга ниша на енергийния пазар – слънчевата енергия, пише FT.

Кралството смята да инвестира в строителството на соларни централи и да изнася енергията.

“Плановете на правителството са много амбициозни и са необходими години, за да бъдат изпълнени. Потенциалът обаче е много голям и вярваме, че Саудитска Арабия ще се превърне в един от най-големите производители на слънчева енергия”, коментира официален представител на властта в страната, пожелал анонимност.

Кралството смята да инвестира над 100 млрд. долара във възобновяеми енергийни източници, най-вече соларни паркове.

С плановете си страната даде пример и на другите държави в региона. Катар също обяви, че планира да се възползва от възобновяемите източници на енергия, за да се трансформира в износител на електричество.

Една от идеите на арабските държави е техните електрически мрежи да се свържат с проекта Desertec – соларната централа, която се планира да бъде разположена в пустинята Сахара и да доставя ток за Европа.

Държавите на Стария континент има огромна нужда от източници на възобновяема енергия, за да изпълни своите цели за емисиите и възобновяемите енергийни източници, смятат държавите от Близкия и Средния Изток. Според тях правителствата в Европа ще бъдат много отворен към вноса на възобновяема енергия на конкурентни цени.

Заради традиционната зависимост на Саудитска Арабия от изкопаемите горива обаче някои анализатори са скептични за плановете й да се превърне в световен лидер в сектора на “зелената” енергия.

Освен това, свързването на мрежите на страната с проекта Desertec е процес, който се сблъсква с тежки предизвикателства, свързани най-вече с големите разстояния.

Анализатори обаче предупреждават, че ако държавите в района на Персийския залив не променят политиката си и не намерят алтернативни енергийни източници, след 20 години те ще станат нетни вносители на гориво. Затова не са учудващи амбициите им да “превключат” енергийните си индустрии, въпреки високата цена на съвременното оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Всъщност, това е едно мъдро и далновидно решение. Огромни територии, ненаселени и иначе, безплодни, свободни финансови ресурси, които просто са замразени...Какво по-естествено, от тяхното насочване с цел дългосрочна и стабилна печалба? Арабите, колкото и да ги сочат някои тук с пръст, ще ни покажат, как се прави държавна политика. Радвам се за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още