IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК констатира незаконни субсидии за китайските производители на стомана

Доклад на комисията може да послужи като основание за европейските компании да поискат изравнителни мита върху вноса на много стоки от Китай

10:14 | 15.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК констатира незаконни субсидии за китайските производители на стомана

Европейската комисия заключи в свой доклад, че Китай осигурява незаконни субсидии на производителите на стомана, което отваря пътя на европейските компании да искат по-високи вносни мита за различни китайски продукти, съобщава Financial Times.

ЕК ще представи доклада на членките на ЕС по-късно през месеца, след което ще се реши дали ще бъде поискано налагането на ответни мита. Според адвокат, ако докладът стане официален, той би позволил на европейските компании да претендират за вносни мита върху на практика всичко внесено от Китай, в което се съдържа стомана.

Според ЕК Пекин е подпомагал производителите на стомана, използвана в строителството и при домакинските уреди, чрез субсидиране цената на ключова суровина при производството й, се посочва в доклада, с който британският вестник разполага.

Субсидията се е реализирала чрез налагането на износни ограничения, които изкуствено понижават цената на въпросния компонент. Производителите са се възползвали и от субсидирани цени на земята, водата, електричеството, както и финансирането.

Докладът излиза на фона на сериозното напрежение между ЕС и Китай относно голям брой индустрии, вариращи от производството на соларни панели до телекомуникационно оборудване.

Докладът препоръчва налагането на изравнителни мита до 50% върху вноса на китайски стоки. През миналата година ЕК наложи временно антидъмпингово мито от 58% на китайските производители на стомана заради подобни оплаквания срещу тях.

Мерките би трябвало да облекчат европейските конкуренти като ArcelorMittal и ThyssenKrupp, чието търсене спадна поради икономическата криза и загубения пазарен дял за сметка на китайските фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още