fallback

Петролът тип Брент може да поевтинее с 30% тази година

Това няма да се дължи на икономически колапс, а на нарастващия добив на шистов петрол в САЩ, смята анализатор

12:54 | 15.02.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сонда за добив на шистов петрол на Chesapeake Energy Corp., Тексас. Снимка: Ройтерс

Дните на високите цени на петрола са преброени и сортът Брент може да поевтинее с 30% до 80 долара за барел до края на годината, прогнозира Робърт Левит, изпълнителен директор на Levitt Capital Management, цитиран от CNBC. За момента петролът от сорта Брент се търгува при около 118 долара за барел - най-високите нива от май миналата година. Анализатори приписват повишената цена на петрола на възстановяването на двете основни световни икономики – САЩ и Китай.

Левит изтъква, че нарастващият добив на шистов петрол в САЩ в комбинация с изграждането на допълнителна инфраструктура, която да улесни доставките, ще доведе до поевтиняването на суровината.

Според публикувано в петък изследване на PricewaterhouseCoopers глобалният бум в добива на шистов петрол ще понижи цената на суровината с 40% до 2035 г.

Шистовият петрол, известен също като кероген, се извлича чрез коктейл от вода, инертни материали и химикали, които се инжектират под налягане в шистови скали и изтласкват природния газ и петрола към повърхността.

Според Левит ефектът от увеличения добив на шистов петрол е драстично подценяван от пазарите.

„Цената на петрола пада и според мен ще се понижи до 80 долара за барел до края на годината. Това няма да се дължи на икономически колапс като този през 2008 г., а на огромните доставки на шистов петрол от САЩ“, коментира той,

За периода 2004-2011 г. пазарът на шистов петрол в САЩ е нараствал средно с 26% на година, разкриват данни на PwC. Сега този растеж може слабо да се забави. Според изследването на одиторската компания обаче до 2035 г. доставките на шистов петрол ще достигнат 14 млн. барела на ден, или 12% от общия добив.

Друг фактор, който допринася за поевтиняването на петрола, е решаването на проблема с инфраструктурата. Изгражданите в момента нови петролопроводи чувствително ще понижат необходимостта за внос на суровината в САЩ до края на годината, коментира Левит.

Наличната инфраструктура е с недостатъчен капацитет за пренос на увеличения добив на петрол в САЩ. В резултат на това рафинериите по източното крайбрежие на страната и Калифорния трябва да продължават да внасят петрол отвъд океана.

„Когато решим всички тези проблеми, цената на петрола ще се понижи и това ще е огромен стимул за световната икономика“, изтъква Левит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
fallback