IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценяването на златото раздели централните банки

Падащите цени на благородния метал са възможност за разширяване на златните резерви, коментира управителят на централната банка на Шри Ланка

21:44 | 16.04.13 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-сериозният спад на златото от 1983 г. раздели централните банки по въпроса дали благородният метал е достатъчно евтин, за да оправдае нови инвестиции, съобщава Bloomberg.

Управителят на централната банка на Шри Ланка заяви, че падащите цени на благородния метал са възможност за неговата страна да увеличи златните си резерви и че институцията обмисля опцията да направи точно това.

От своя страна Корейската централна банка обяви, че спадът „не е особено притеснителен“, тъй като златните авоари са част от дългосрочната й стратегия за диверсифициране на валутните резерви.

Централната банка в Сидни пък заяви, че златото няма „вродена стойност“, докато управителят на южноафриканската банка коментира, че неговата институция няма намерение да променя стратегията си.

Централните банки притежават около 19% от всичкото злато, което някога  било добито на планетата. Миналата година те увеличиха златните си резерви с рекордни за последните 50 г. придобивания, разкриват данни на базирания в Лондон World Gold Council.

Металът, който се радваше на мечи пазар през последните 12 години, е изгубил 28% от рекордните 1921,15 долара за тройунция, достигнати през септември 2011 г.

„Въпросът, който трябва да зададете е наистина ли икономиката се е възстановила?“, изтъква Джералд Панетън, изпълнителен директор на Detour Gold Corp. в Торонто.

„Всъщност ситуацията не се е променила. През последните няколко дни видяхме, как хора се хвърлят през борда все едно корабът потъва. Всъщност с кораба няма нищо нередно“, допълва той.

Днес златото с непосредствена доставка в Лондон поевтиня до 1321,95 долара за тройунция – най-ниското ниво от януари 2011 г. преди да се възстанови до 1381 долара.

Цената на златото се раздели с 14% само за два дни, което представлява най-сериозния спад от февруари 1983 г.

След като започна да поскъпва през 2001 г., златото спечели 410% спрямо едва 18% ръст на  Standard & Poor’s 500.

Правителствата и централните банки по света притежават общо 31694,5 тона от благородния метал. Най-големи са златните резерви на САЩ и Германия, където златото съставлява 70% от резервите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
Докато печатат световните пари не им е необходимо злато. Ще се стремят да налагат на останалия свят "единствените възможни пари" - долара, а златото за тях ще продължава да е инструмент за спекулация за което дори не им трябва да е 100% в наличност. Интересно какво ще стане когато или ако доларът "гръмне" и спекулантите тръгнат да си търсят физическото злато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Ако сам си го добил или го имаш от 200$ да го продадеш на 1300$ си е перфектна сделка.Да купуваш обаче на 1300$ не знам как да го нарека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Имат лош опит и не искат да го повторят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
http://***.lewrockwell.com/orig11/weber-c2.1.1.htmlИ как да се коментира горната страница? И тя не е единствената, в която се твърди, че в САЩ злато няма или поне не толкова, колкото казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Благодаря, наистина не знаех, че имат страница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nide
преди 11 години
Department of the Treasury Financial Management ServiceStatus Report of U.S. Treasury - Owned GoldCurrent Report: March 28, 2013 - http://***.fms.treas.gov/gold/current.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
И къде си държат златото САЩ, много ми е интересно. Защото още по времето на Рузвелт, и то в началото, златото се е изнасяло с кораби извън Америка от Фед. Историята казва, че това е накарало Рузвелт да изземе със закон останалото злато и да го складира на друго място, Но като цяло, случващото се не е случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още