IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се движи в тесни граници в очакване на развръзка в САЩ

В петък подкрепа на котировките оказаха новините около тропическата буря Карън

09:10 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се движи в тесни граници в очакване на развръзка в САЩ

Цената на петрола записа движение в тесни граници през изминалата седмица. Причина за предпазливото поведение на инвеститорите е неясната посока, в която ще се развие ситуацията с бюджетната криза в САЩ, пише Bloomberg.

В петък търгуваните на Нюйоркската борса петролни контракти приключиха петъчната сесия с поскъпване. Инвеститорите продължиха да наблюдават отблизо ситуацията с тропическата буря "Карън" в Мексиканския залив, която засили опасенията за възможно прекъсване на доставките от региона.

Печалбите бяха ограничени, тъй като същевременно пазарните участници гледаха с интерес и развитието на политическите дебати в САЩ, които доведоха до затваряне на множество правителствени структури след 1 октомври.

Контрактите върху лекия суров петрол WTI с доставка през ноември поскъпнаха с 0,5% до 103,84 долара за барел в края на търговията.

Цената на енергийния продукт се покачи с цели 0,85% по-рано през деня, за да удари сесиен максимум от 104,19 долара за барел. В предходната сесия пък ноемврийските договори изгубиха 0,75 на сто до 103,31 долара за барел.

На седмична база цената на петролните фючърси нарасна с 0,95%, постигайки първата си седмична печалба в последния месец. Новата седмица пък стартира с отстъпление на котировките от 0,5 на сто до 103,34 долара за барел.

Ръстът в цената на петрола през миналата седмица бе ограничен на фона на безпокойството около блокажа на дейността на американското правителство. Експерти отчитат, че политическите неуредици може да създадат пречки пред икономическия растеж през четвъртото тримесечие, което рефлектира върху търсенето.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър обяви в петък, че републиканците няма да подкрепят предложения от демократите бюджет и поиска съкращаване на разходите в замяна на повишаване на тавана на дълга.

Пазарните участници бяха колебливи в последните дни, обмисляйки какво въздействие ще окаже политическата безизходица във Вашингтон върху преговорите за повишаване на дълговия лимит, който според представители на финансовото министерство ще бъде достигнат на 17 октомври.

Публикуването на дългоочакваните данни за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ за септември бе отложено поради блокажа на правителството, като нова дата за оповестяване на доклада не бе дадена.

Търгуваните в Лондон фючърси върху петрола сорт брент с доставка през ноември поскъпнаха с 0,4% в петък, за да затворят седмицата на ниво от 109,46 долара за барел. Цената на суровината се покачи с 0,75% на седмична база. По този начин спредът между брента и суровия петрол WTI достигна 5,62 долара за барел в края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още