IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уранът е застрашен от рязък спад на доставките от 15%

Две от най-големите мини в света може да спрат работа от 28 август заради стачки на работниците

14:57 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Уранът е застрашен от рязък спад на доставките от 15%

Пазарът на уран е един от най-необичайните на планетата. Поредното потвърждение за това вероятно ще дойде на 28 август, когато доставките може да спаднат мигновено с 15%.

Басейнът на река Атабаска в северната част на Канада е едно от основните места, където се добива уран. Тамошните уранови мини разполагат с резерви, които са повече от 100 пъти по-големи от тези в други региони на света.

Въпреки спадащите цени на суровината водещата роля на Атабаска я прави едно от малкото места на планетата, където производителите на уран все още правят пари и продължават да произвеждат продукти.

Последни новини от тази седмица обаче показаха, че дори и местните производители са изправени пред сериозни проблеми, пише руският портал "Вести". Местните медии съобщават, че работниците в мините МакАртър Ривър и Кей Лейк стачкуват с искането за подписване на нов колективен трудов договор, след като последното им споразумение изтече през декември 2013 г.

Преговорите на синдикатите с Cameco Co продължават да удрят на камък. Базираната в канадския град Саскатун корпорация е сред най-големите лицензирани производители на уран в света. По данни от 2013 г. дружеството заема трето място на пазара, като е отговорно за около 18% от глобалното производство.

Двустранният диалог се очаква да приключи на 28 август, и ако синдикатите и работодателят не успеят да се споразумеят, всички 540 работници в двете мини ще преминат към ефективна стачка.

Подобно развитие би било най-лошата новина за пазара на уран от много дълго време. Само мината МакАртър Ривър произвежда 8,165 млн. тона уран годишно, което е близо 15% от текущото световно предлагане.

С оглед на факта, че урановият пазар не е изживявал досега подобна тежка криза, евентуалните негативни ефекти е трудно да бъдат оценени. Въпреки всичко дори и от Cameco признаха, че производството може да намалее, ако служителите спрат да идват на работа.

Двете страни ще продължат разговорите за постигане на споразумение и през следващите две седмици. Ако обаче консенсус не бъде постигнат, това ще отвори вратите за поредица от непредвидени обстоятелства за пазара на урaн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още