IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК понижи прогнозата си за руското предлагане на петрол през 2015 г.

Организацията съкрати и очакванията си за икономическия растеж на Русия през тази и следващата година

18:20 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК понижи прогнозата си за руското предлагане на петрол през 2015 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за предлагането на петрол от Русия за 2015 г., като добави, че продължаващата геополитическа несигурност ограничава перспективите за икономически растеж пред страната, пише CNBC.

ОПЕК предвижда, че Русия ще предлага средно по 10,51 млн. барела петрол на ден през 2015 г., спрямо прогнозираните 10,53 млн. барела на ден за 2014 г. Организацията също така понижава и прогнозата си за растежа на руската икономика до 0,3% за 2014 и до 1,1% за 2015 г.

„Продължаващата геополитическа несигурност все повече ограничава перспективите пред икономическия растеж на Русия на фона на обезценяващата се валута, силната инфлация и слаб ръст на продажбите на дребно. Очакваната нова порция икономически санкции от страната на Европейския съюз (ЕС) още повече ще понижи възможността за бърз растеж на икономиката“, казва ОПЕК в месечния си доклад за пазара на черното злато, публикуван в сряда.

В понеделник ЕС прие нови санкции срещу Русия, включително ограничаване на достъпа до дългосрочно финансиране за 3 големи държавно контролирани руски петролни компании, опериращи в Европа. Налагането на санкциите обаче беше отложено, като Общността изчаква да види как ще се развие примирието между Украйна и бунтовниците от източните региони на страната.

Русия е водещ играч на пазара на петрол и газ, като 25% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП) се падат на енергийния сектор. Страната е и основният източник на енергийни доставки за ЕС.

Главно заради Русия ОПЕК понижава и прогнозата си за предлагането на петрол за 2015 г. от държавите, които не са членки на организацията. Тяхното предлагане се очаква да бъде 57,16 млн. барела на ден през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още