IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня до 17-месечно дъно под 90 долара за барел

Спадът в цената изненада повечето инвеститори след понижаването на запасите в САЩ

12:25 | 02.10.14 г. 5
Петролът поевтиня до 17-месечно дъно под 90 долара за барел

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня до 17-месечно дъно до под 90 долара за барел, смъквайки се с повече от 1% само от началото на европейската сесия.

Цената на контрактите върху актива с доставка през ноември отстъпи до 89,65 долара, отбелязвайки дневно спад от 1,20 на сто. Равнището е най-ниското от април 2013 г. насам.

Новината дойде като шок за повечето инвеститори, които вярваха, че суровият петрол е достигнал повратна точка преди докладите за запасите от суровината в САЩ в сряда, пише WBP Online.

"Ние сме на дъното в момента и при брента, и при WTI", заяви в сряда Йенс Нарвиг Педерсен, стоков анализатор в Danske Bank. Тогава "черното злато" се търгуваше за около 91 долара за барел.

Прогнозата на анализатора обаче се оказа погрешна. Очакванията му съвпаднаха с повече тези на пазарните участници, според които резките отстъпления на Wall Street в сряда ще доведат до покачване на цената на петрола.

"Американските запаси на суров петрол са намалели с 1,4 млн. барела от предходната седмица", посочи в своя доклад от сряда Администрацията за енергийна информация.

Въпреки това наличността в разпределителния център в Кушинг, Оклахома се увеличи с 315 000 барела в сряда, което вероятно е една от основните причини, стоящи зад поевтиняването в четвъртък.

Междувременно търгуваният в Европа петрол сорт брент с доставка през ноември също поевтинява рязко, изтривайки 1,16 на сто до 93,07 долара за барел. По този начин спредът между търгуваните в Европа и САЩ контракти достигна 3,42 долара на барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Вече и аз започвам да се обърквам. Някои твърдят, че повишаването на цените на тока у нас било добро, защото щяло да раздвижи енергийния сектор. И да повиши инфлацията, което също било добро. За тези хора новината от тази статия сигурно е направо ужасна, защото това си е жива дефлация - най-големият бич за растежа. Има и хора, които са на диаметрално противоположното мнение и се радват на ниските цени, защото смятат, че съживяването ще дойде оттам. Кои са прави? Най-вероятно нито едните, нито другите и даже третите - такива като мен, които смятат, че за да се развива бизнеса успешно са необходими сравнително стабилни цени, за да може средата, в която работим да е предвидима. На различни места се опитват различни неща, но в момента нито едно не работи. Това е така, защото причината за това, което се случва напоследък в света не е там, където я търсим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
MrSi
преди 9 години
Специално на световната икономика не знам какво ще и помогне. Лихвените проценти са минимални (по-малко от това няма на къде). Ако петрола стане и 1 цент за барел освен да си изцапаме природата и да станем по 200 кила друго не виждам. Хората в развитият свят просто няма какво повече да си купят. Имат коли,жилища,климатици,компютри,таблети и още кой знае какво. Пазарът се е наситил вече с всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
MrSi
преди 9 години
Петрола както и златото просто са си в мечи пазар , което е логично на фона на предстоящото покачване на лихвите от страна на ФЕД. Колкото повече други индикатори гледаме , толкова повече ще се бъркаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Световната икономика вследствие на високите цени на петрола ли умря? Ако да, защо никой още не е споменал такава диагноза? Ако не, как тогава цените на петрола ще излекуват умиращата от друга болест световна икономика?Ще обясниш ли кое съждение е вярно - икономиката е следствие на цените на петрола, или цените на петрола са следствие на икономиката? Или нито едно от двете? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Супер! Още може ;)Ако спихне до към 70 долара, това ще е мощен катализатор за съживяване на световната икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още