IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поднови спада си поради очакванията за споразумение между Запада и Иран

Цените на "черното злато" остават на 4-годишни дъна

09:43 | 12.11.14 г. 6
Петролът поднови спада си поради очакванията за споразумение между Запада и Иран

След като постигнаха известно възстановяване в разгара на азиатската сесия в сряда, цените на петрола отново поеха надолу. Основният фокус на пазара бе насочен към ситуацията с Либия – износител номер едно на суровината на африканския континент, и тази с международните позиции на Иран.

Контрактите върху лекия суров петрол с доставка през декември поевтиняха с 0,81 на сто до 77,31 долара за барел, което се оказа поредното в последните седмици най-ниско равнище от август 2010 г. насам.

Същевременно пазарната цена на барел брент, търгуван на борсата в Лондон, спадна с 0,43% до 81,65 долара – най-ниският резултат от октомври 2010 г. По този начин от тазгодишния връх през юни брентът поевтиня вече с над 29%.

Цената на актива продължи да спада на фона на трайно поскъпващия щатски долар. Американските пари и деноминираните в тях стоки традиционно се движат обратнопропорционално. Всяко поскъпване на валутата прави активите по-малко достъпни за притежателите на други парични средства и обратното.

Конфликтът в Либия бе друга тема от разглежданите с особен интерес от пазарните участници. Опасенията за възможно блокиране на добива в петролните полета в Ел Шарара се оказа основната причина за поскъпването по време на търговията в Азия.

Същевременно обаче натискът върху цените се върна заради очакванията, че Иран ще подпише съвсем скоро ядрена сделка със Запада, който пък от своя страна ще премахне международните санкции върху Техеран. Подобно развитие би отворило отново пазарите за иранския петрол, което в дългосрочен план вероятно ще изпрати още по-надолу цените на "черното злато".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
руПлата както я гледаш една такава хартия ше стане една от major currency, по простата причина, че хорицата искат да си продават богатствата в тяхната валута, няма само да хрантутят Вашингтонци я. На китайците сега им е добре вързани са с долара и юана е нисък искуствено и има държавен контрол, ако го отвържат както направиха *** ше хвръкне в небесата, защото имат много износ, валутата стане ли им силна отече разтежа. *** правят първо обратното развързват валутата и казват искаме газта в руПли и постепенно да се затвърди. Ако не стане война до 2018-2020 руплата ше е в major, няма да е водеща, но една от важните валути по простата причина, че имат повече залежи от *** в Саудитската патагония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
не знам какъв сигнал има за на горе, беше що беше със интервенцията на Wallstreeta, са кака ти Набиулина им каза за да няма повече келешлъци отвързваме се от вашите хартииRussia ends dollar/euro currency peg, moves to free floathttp://rt.com/business/203959-russian-ruble-free-float-bank/и който иска газ ще не ще ше тряя да си купи с тяхната хартия ей от тамSt. Petersburg International Mercantile Exchangehttp://spimex.com/en/и на всичкото и от горе ше тряя май да е през SWIFT Replica :)))За кво милиш ги праат тея работи SWIFTове отвързвания, ей така за чанта да се намират на работа ? Тея интервенции на *** на Wallstreeta ги знаем вече, тва там им е като патентовано решение на проблемна държава, кой нещо не иска айдеее в канала както стана с боливара там и с Аржентина ... еее ше свърши и тая и санкции и SWIFTтове и чудеса там с квито още икономически оръжия разполагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Вчера рублата има идеален сигнал за нагоре, нефта не го е дал все още - а и знаеш че това ще е краткосрочно отиграване,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Ама добре що до не взема нещо опцонално, ако при тебе индикаторите сочат нещо друго ок... :) И рублата гледах още едно потвърждение на върха и та ше си взема малко вие шортете са все пак пазара има две страни нали ?:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Щом RSI и ЕМA-те ти го казват, че се купува купувай - какво толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Не ги знам Иран и Запада кво що, но на седмична се вижда, че петрола е oversold и то бая, RSI индикатора като го гледам на чарта е слезнало долу при комшиите. На месечна графика RSI приближава oversold territory EMA50 75-73 ше изгърмят шортаджиите и там ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още