fallback

Златото поевтинява след слаба подкрепа за референдума в Швейцария

Цената на фючърсите слезе до 1 175,80 долара преди да се възстанови до 1 193,40 долара за тройунция

19:38 | 19.11.14 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху златото поевтиняха с близо 1,5% преди края на търговията в Лондон, но впоследствие съумяха да възстановят част от стойността си. Новините, че по-малко швейцарци ще отидат до урните, за да гласуват на референдума, резултатът от който ще определи дали Централната банка на Швейцария ще държи поне 20% от резервите си в злато, пише MarketWatch.

Към 19:30 часа българско време контрактите върху благородния метал поевтиняват с 0,31% до 1 193,40 долара за тройунция. По-рано цената бе дори по-ниска – 1 175,80 долара за тройунция.

Графика: Investing.com

Само 38% от тези, които възнамеряват да гласуват на референдума в Швейцария, ще подкрепят начинанието на централната банка, показват проучванията на Daily Mail. Агенция Bloomberg съобщава за 47%. Вотът е насрочен за 30 ноември. За да бъде успешен, повече от 50% от гласоподавателите трябва да изразят становището си.

Инвеститорите очакват публикуването на протокола от октомврийското заседание на Федералния резерв на САЩ. Тогава централните банкери сложиха край на месечните покупки на ценни книжа.

Златото почти не реагира, след като бяха оповестени данните за имотния пазар в САЩ.

Във вторник цената на благородния метал се покачи до 1 204,10 долара за тройунция – най-високата цена от 30 октомври. За минималното поскъпване допринесе поевтинелият американски долар, което привлече купувачи.

Освен това цената на златото се покачи с близо 6%, след като отбеляза 4,5-годишно дъно от 1 130,40 долара за тройунция на 7 ноември.

Цената остава уязвима в краткосрочен план на фона на възстановяващата се американска икономика, което ще принуди Фед да покачи лихвите по-бързо от първоначалните прогнози, отбелязва Investing.com.

Очакванията за покачване на лихвените проценти оказват негативно влияние върху златото, тъй като ценният метал не може успешно да се конкурира с активи, носещи по-висока доходност, когато лихвите растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
fallback