fallback

ОПЕК запази производствения си таван, петролът потъна с над 6%*

Както казах по-рано, производството няма да бъде понижено, заяви петролният министър на Саудитска Арабия

17:17 | 27.11.14 г. 52

Производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, запазиха производствения си таван от 30 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс.

Непосредствено след оповестяването на решението цената на барел петрол потъна още повече, спадайки по време на търговията на Wall Street със 6,78 на сто до 69,07 долара за барел.

Същевременно конкурентният сорт брент също с доставка през януари отстъпва с 6,26 на сто до 72,89 долара за барел.

"Както ви казах по-рано, производството няма да бъде понижено", заяви петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими, напускайки срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена.

Венецуелският външен министър Рафаел Рамирес напусна заседанието видимо ядосан и отказа да коментира резултата.

Богатите държави от Персийския залив изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

От друга страна, решението за запазване на текущите производствени равнища на практика дава ново начало на битката за пазарен дял.

Саудитците и други производители от Персийския залив могат да издържат известно време на продължаващия спад на цените благодарение на големите си валутни резерви. Членовете без подобни резерви обаче ще изпитат значителни трудности.

Кувейтският петролен министър Али Салех ал-Омаир каза, че ОПЕК ще трябва да приеме всяка пазарна цена на петрола, независимо дали става дума за 60, 80 или 100 долара за барел. Министърът на петрола на Ирак Адел Абдел Мехди пък отбеляза, че приемливо би било равнище в диапазона 65-70 долара за барел.

"Ние тълкуваме това като стратегически ход на Саудитска Арабия. В краткосрочен план цената трябва да спадне, достигайки дъно от 60 долара за барел, за да се стабилизира впоследствие в годините напред до 80 долара и повече", каза Оливие Якоб от консултантската компания Petromatrix.

"С други думи, това (спадът на цената – бел. ред.) трябва да бъде в интерес на ОПЕК за известно време, за да се забави развитието на проектите в САЩ,", добави той.

Лекият суров петрол навлезе в мечи пазар през последния месец на фона на най-значителния ръст на производството в САЩ в последните три десетилетия и признаците за забавяне на глобалния растеж на търсенето.

По-рано през тази седмица общо 58% от анкетираните в проучване на Bloomberg Intelligence прогнозираха, че ОПЕК ще остави производствения си таван без промяна. 12-членната група е отговорна за около 40% от доставките по света.

* Актуализирано към края на търговския ден в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
fallback