fallback

Саудитска Арабия понижи цените на петрола за САЩ и Азия, фючърсите поеха надолу

Износните цени на саудитското "черно злато" достигнаха 14-годишно дъно

17:39 | 04.12.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петролните фючърси поеха отново надолу в първите минути на търговията на Wall Street в четвъртък, след като Саудитска Арабия понижи отново износните цени за САЩ и Азия.

Стойността на фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през януари спада с 0,59 на сто до 66,98 долара за барел.

Същевременно контрактите върху брента с доставка също през януари поевтиняват пък с 0,15 на сто до 69,82 долара за барел.

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия понижи официалните цени на своя суров петрол с доставка през януари за купувачите в САЩ и Азия до най-ниските нива в последните 14 години.

Ходът предполага, че Кралството се насочва към още по-агресивно завземане на пазарен дял след решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да запази производствените квоти непроменени.

ОПЕК съобщи на 27 ноември, че ще запази своята официална производствена цел в размер на 30 млн. барела на ден, разочаровайки голяма част от пазарните участници, които очакваха петролният картел да намали продукцията в подкрепа на пазара. 12-членният картел е отговорен за около 40% от световното предлагане.

По-рано през деня президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги посочи, че инфлацията в еврозоната може да се забави още през следващите месеци поради отслабващите цени на петрола.

"Ще бъдем особено бдителни по отношение на по-голямото влияние на последните движения на цените на петрола върху средносрочните тенденции на инфлацията", отбеляза Драги.

ЕЦБ очаквано не

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 10.09.22 г.
fallback